Mađarska bi mogla oporezovati Uber

Mađarska vlada mogla bi uvesti nove poreze kompanijama koje posluju u Mađarskoj a poreze plaćaju u drugim zemljama, poput Ubera i Airbnba, kazao je u intervjuu za mađarske novine ministar gospodarstva Mihaly Varga.

Kao primjere takvih kompanija mađarski je ministar u razgovoru za dnevnik Nepszabadsag, objavljenom u utorak, izdvojio Uber, međunarodnu mrežu za usluge prijevoza baziranu na softverskoj aplikaciji, i Airbnb, sličnu globalnu mrežu za usluge smještaja. Prije nekoliko tjedana premijer Viktor Orban kazao je da bi multinacionalne kompanije trebale preuzeti veći teret u financiranju javne potrošnje. “Očigledno je aludirao na te kompanije”, dodaje poslovni portal Portfolio.hu.

Nekoliko zemalja već planira oporezovati Uber i Facebook, kazao je mađarski ministar, tumačeći da te kompanije trenutno plaćaju poreze u zemljama u kojima im je sjedište, primjerice u Irskoj. Mi želimo da plaćaju poreze tamo gdje pružaju usluge, dodaje mađarski ministar gospodarstva za Nepszabadsag. Vlasti će možda uvjeravati neke kompanije inspekcijama a neke pregovorima, dodao je ministar, istaknuvši da je određeni oblik komunikacije već uspostavljen, primjerice s Uberom. U vezi s prognozama gospodarskog rasta, mađarski ministar napominje da trenutno svi snižavaju procjene zbog problema u svjetskom gospodarstvu dok bi mađarsko gospodarstvo moglo sačuvati zamah. Među vladinim su ciljevima uklanjanje prepreka kreditiranju, skraćivanje postupka odobrenja poticaja i usvajanje paketa mjera kojima se potiču projekti u stanogradnji.

Obećao je reviziju programa javnih radova kako bi se utvrdilo na koji način fleksibilno tržište rada može pridonijeti gospodarskom rastu. Pritom bi trebalo imati na umu da su javni radovi privremeno rješenje i da bi krajnji cilj trebao biti povratak svih u poslovni sektor. Privremeno se rješenje ipak mora naći dok tržišni kapaciteti ne omoguće zapošljavanje, napomenuo je ministar Varga. Kao primjere takvih kompanija mađarski je ministar u razgovoru za dnevnik Nepszabadsag, objavljenom u utorak, izdvojio Uber, međunarodnu mrežu za usluge prijevoza baziranu na softverskoj aplikaciji, i Airbnb, sličnu globalnu mrežu za usluge smještaja.

Prije nekoliko tjedana premijer Viktor Orban kazao je da bi multinacionalne kompanije trebale preuzeti veći teret u financiranju javne potrošnje. “Očigledno je aludirao na te kompanije”, dodaje poslovni portal Portfolio.hu. Nekoliko zemalja već planira oporezovati Uber i Facebook, kazao je mađarski ministar, tumačeći da te kompanije trenutno plaćaju poreze u zemljama u kojima im je sjedište, primjerice u Irskoj. Mi želimo da plaćaju poreze tamo gdje pružaju usluge, dodaje mađarski ministar gospodarstva za Nepszabadsag.

Vlasti će možda uvjeravati neke kompanije inspekcijama a neke pregovorima, dodao je ministar, istaknuvši da je određeni oblik komunikacije već uspostavljen, primjerice s Uberom. U vezi s prognozama gospodarskog rasta, mađarski ministar napominje da trenutno svi snižavaju procjene zbog problema u svjetskom gospodarstvu dok bi mađarsko gospodarstvo moglo sačuvati zamah. Među vladinim su ciljevima uklanjanje prepreka kreditiranju, skraćivanje postupka odobrenja poticaja i usvajanje paketa mjera kojima se potiču projekti u stanogradnji.

Obećao je reviziju programa javnih radova kako bi se utvrdilo na koji način fleksibilno tržište rada može pridonijeti gospodarskom rastu. Pritom bi trebalo imati na umu da su javni radovi privremeno rješenje i da bi krajnji cilj trebao biti povratak svih u poslovni sektor. Privremeno se rješenje ipak mora naći dok tržišni kapaciteti ne omoguće zapošljavanje, napomenuo je ministar Varga.

You may also like