Macron smanjuje javni sektor

Nekim javnim službenicima u Francuskoj mogle bi se ponuditi povoljne otpremnine, u vrijeme kada predsjednik Emmanuel Macron pokušava progurati plan za smanjenje javne uprave u jednoj od država s najvećim javnim izdvajanjima na svijetu.
Govoreći prvi put od Macronova izbora u svibnju prošle godine o tome kako namjerava smanjiti javnu administraciju, premijer Edouard Philippe rekao je da se vlada neće ustručavati protresti javne službe, čak i ako bude otpora.

“Nema sumnje da ćemo povrijediti neke osjećaje, neke situacije na koje smo navikli”, rekao je Philippe.

“No, ne možete popravljati državu, imati visoke ciljeve bez svijesti o tome da ponekad morate prodrmati i promijeniti neke od tih situacija”, dodao je.

 Ministar financija Gerald Darmanin je istaknuo da bi se moglo ići na plan nuđenja povoljnih otpremnina, ali pojedinosti nije naveo.

Sindikati i ljevičarski političari kritiziraju takvu politiku.

“Ovaj prikriveni plan masovnih otpuštanja u javnom sektoru nije dobar za oporavak tržišta rada u zemlji koja se još uvijek bori s masovnom nezaposlenošću”, rekao je Luc Farre iz sindikata UNSA.

Macron je u kampanji najavio da mu je cilj u idućih pet godina smanjiti broj javnih službenika za 120.000, uključujući 50.000 u vladinim službama.

Više od 5,5 milijuna ljudi prima plaću iz državnog proračuna, uključujući vladine agencije, lokalne uprave i javne bolnice. (Agencije)

You may also like

0 comments