Macron se sastao s izaslanstvom sirijske oporbe

Francuski predsjednik Emmanuel Macron “pozdravio” je u utorak izaslanstvo Visokog odbora za pregovore koje okuplja sirijsku oporbu prilikom njegova prolaza Parizom, priopćila je Elizejska palača.

“Prigodom posjeta Parizu Riada Hidžaba, koordinatora Visokog odbora oporbe za pregovore, predsjednik Republike Emmanuel Macron želio je pozdraviti njega i njegovo izaslanstvo”, piše u priopćenju.

Emmanuel Macron “podsjetio je na svoj osobni angažman oko sirijskog dosjea i na njegovu podršku sirijskoj oporbi u vidu političke tranzicije u Siriji”, naglasio je on. Visoki odbor za pregovore koji okuplja ključne skupine sirijske oporbe sudjelovao je od 2016. u nizu neizravnih pregovora organiziranih pod pokroviteljstvom UN-a sa sirijskim režimom. Odbor zahtijeva kao uvjet bilo kojeg rješenja odlazak Bašara al Asada.

Na konferenciji za tisak održanoj u ponedjeljak u Versaillesu zajedno s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, Macron je trasirao “crvenu crtu” vezano uz pribjegavanje kemijskom oružju u Siriji, za čije je korištenje protiv vlastitog naroda sirijski režim nekoliko puta optužen. Također je zatražio pojačano “partnerstvo” s Moskvom, saveznikom režima u Damasku, u borbi protiv terorizma u toj zemlji.

You may also like

0 comments