Macron pokrenuo javnu raspravu o žutim prslucima

Suočen s krizom “žutih prsluka”, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je “što veći broj Francuza” da sudjeluju u velikoj nacionalnoj raspravi čiji je cilj smiriti bijes prosvjednika.e
“Ovo nisu ni izbori, niti je ovo referendum”, kazao je šef države u pismu upućenom Francuzima koje je u ponedjeljak objavljeno u tisku i na društvenim mrežama. On predlaže da se javna rasprava fokusira na tridesetak pitanja, a četiri su glavne teme na dnevnom redu: kupovna moć, fiskalna politika, demokracija i okoliš.

Javna rasprava neće uključiti pitanja poput pobačaja, smrtne kazne ili istospolnih brakova. Već u utorak Macron će krenuti na turneju po zemlji. U utorak će posjetiti Grand Bourgtheroulde na zapadu zemlje gdje će se sastati s oko 600 gradonačelnika i zastupnika iz Normandije.

Potom će kroz dva mjeseca povećati broj posjeta zemlji kako bi potaknuo Francuze da iskoriste prigodu za dijalog. “Ideja je ići posvuda, na sve dijelove teritorija Republike, i nikoga ne zaboraviti”, kazao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux.

Rasprava treba trajati do sredine ožujka, potom će se analizirati rezultati a odluke će biti donesene prije kraja travnja. U subotu je širom Francuske prosvjedovalo oko 84.000 žutih prsluka koji od 17. studenoga osuđuju fiskalnu i socijalnu politiku vlade, koje smatraju nepravednima, te traže veću kupovnu moć. Između 32 i 41 posto Francuza ispitanih u nedavnim anketama reklo je da imaju namjeru “na ovaj ili onaj način” sudjelovati u debati.

You may also like