Home Energetika Macron nije uspio, na redu je Angela Merkel

Macron nije uspio, na redu je Angela Merkel

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da američkog predsjednika Donalda Trump nije uspio uvjeriti u važnost očuvanja nuklearnog sporazuma s Iranom, piše BBC u četvrtak dok se čeka hoće li uspješnija u tome biti njemačka kancelarka Angela Merkel koja u petak dolazi u Washington.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] “Držim… da će on odbaciti taj sporazum na vlastitu ruku i zbog domaće javnosti”, rekao je Macron po završetku trodnevnog posjeta Sjedinjenim Državama.

Američki predsjednik do 12. svibnja mora odlučiti hoće li zadržati sporazum koji je šest sila sklopilo s Islamskom Republikom kako bi je spriječilo da razvija nuklearno oružje.

Nakon Macrona u petak će u operaciju nagovaranja u Washingtonu krenuti njemačka kancelarka i pokušati ga osim toga uvjeriti da odustane od nametanja mjera Europskoj uniji na čelik i aluminij

[/vc_column][/vc_row].

Trump je oštar kritičar sporazuma s Iranom koji je nazvao “bezumnim”.

Upravo tim izrazom poslužio se i Macron da bi opisao često mijenjanje stajališta Washingtonu u svjetskim pitanjima, uključujući borbu protiv klimatskih promjena i sporazuma s Iranom. “Kratkoročno to možda djeluje, no vrlo je bezumno na srednji i dugi rok”, rekao je Macron novinarima odgovarajući na njihova pitanja nakon obraćanja studentima sveučilišta George Washington.

Prema odredbama sporazuma koji je šest sila, među njima SAD kojemu je tada na čelu bio Trumpov prethodnik Barack Obama, Iran je pristao zamrznuti nuklearni program u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija koje teško pogađaju iransko gospodarstvo.

Macron je u vrh svojih prioriteta za posjeta Washingtonu uvrstio zadaću nagovoriti Trumpa da ostane u sporazumu, ali je na kraju morao priznati da je “opasnost velika” da se povlačenje i dogodi.

Iranski predsjednijk Hasan Rouhani odbacio je najave o izmjenama sporazuma kazavši da američki i francuski vođe nemaju pravo dirati u sedmerostrani sporazum.

Iran će poduzeti “velike korake u našoj nuklearnoj tehnologiji”, rekao je Rouhani u srijedu i upozorio Trumpa da će snositi ozbiljne posljedice, no dodao je da će mjere biti “miroljubive”.

U međuvremenu iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hameni, pozvao sve muslimanske zemlje da se ujedine protiv SAD-a i ostalih “arogantnih sila” i ponovio da Teheran nikada neće ustuknuti pred nasilnicima.

Hamnei je rekao da se Iran “uspješno odupro američkom bullyngu” i da će tako i nastaviti.

Kancelarka Merkel o carinama

Njemačka kancelarka nema mnogo iluzija o tome da će uspjeti promijeniti stajalište predsjednika Trumpa, napose kad je riječ o carinama na europski čelik i aluminij.

“Treba krenuti od načela da će carine biti prijmijenjene 1. svibnja”, rekao je dužnosnik njemačke vlade pod uvjetom da ostane neimenovan i dodao “Moramo vidjeti što se može učiniti”.

Trump je u ožujku nametnuo carine od 25 posto na uvoz čelika, odnosno 10 posto na uvoz aluminija i optužio je trgovinske partnere za nelojalnu praksu.

Nakon reakcija odobrio Europskoj uniji izuzeće od carina do 1. svibnja u zamjenu za veće otvaranje europskih tržišta američkim proizvodima. Europljani su već rekli da će odgovoriti protumjerama na američke poznate proizvode ako budu uvedene carine.

Trump je tada zaprijetio drugim kaznenim porezima, napose na automobile koji su strateški njemački proizvod i stvaraju velik suficit u razmjeni na štetu SAD-a. “Stajalište je kancelarke da smo skloniji pregovorima, no za to je potrebno trajno izuzeće od carina”, rekao je njemački dužnosnik.

Naglasio je da je Berlin spreman “produbiti važne i dobre gospodarske odnose s Amerikancima”.

Related Posts