Macron kod Orbana preuzima liderstvo Unije

Razgovor o migrantima

Francuski predsjednik Emmanuel Macron namjerava se približiti ekstremno desnom mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u migrantskoj politici te je pozvao u ponedjeljak na preispitivanje stajališta Europske unije.

U prošlosti je bilo razlika u migrantskoj politici, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s Orbanom u Budimpešti.

Trenutna situacija na poljsko-bjeloruskoj granici takve je prirode “da moramo misliti na reorganizaciju kako bismo spriječili priljev migranata i bolje zaštitili svoje granice”, rekao je Macron.

Referirao se na stotine migranata koji su zaglavili na granici Bjelorusije i Poljske u krizi za koju se smatra da ju je orkestrirao Minsk.

Macron je doputovao u Budimpeštu na samit Višegradske skupine, koju čine Mađarska, Poljska, Češka Republika i Slovačka, uoči francuskog predsjedanja Europskim vijećem koje bi trebalo početi 1. siječnja.

Nakon migrantske krize 2015. Mađarska je pod vodstvom Urbanove vlade uporno odbijala primiti migrante.

Pod “strategijskom autonomijom” misli na snažnu obrambenu industriju, nuklearnu energiju i poljoprivrednu neovisnost. Macron je također istaknuo potrebu za nuklearnom energijom.

Vodili su “strastvene” rasprave o europskim zahtjevima za vladavinu prava i poštivanje europskih vrijednosti, rekao je Orban nakon sastanka Višegradske skupine.

Mađarska i Poljska u sukobu su s institucijama EU-a zbog tih pitanja.

Prema navodima glavnih čelnika mađarske oporbe, Macron im je rekao da će Francuska za vrijeme predsjedanja EU-om ustrajati na tome da vladavina prava treba biti uvjet za pomoć u obnovi nakon covida-19 – mišljenje koje Orban ne dijeli.

You may also like