Maas: Dijalog s Rusijom se mora nastaviti

 Rusija Vladimira Putina i dalje će biti “težak partner” ali treba nastaviti dijalog s Moskvom kako bi se pronašla rješenja međunarodnih kriza, izjavio je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.
Putinova Rusija “ostat će težak partner”, prokomentirao je Maas po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxelles.

Ocijenio je da se “ne može reći da su izbori bili u cijelosti ravnopravna politička utrka”.

“No, Rusija nam treba za iznalaženje rješenja za velike međunarodne probleme i zato želimo nastaviti dijalog”, dodao je on. Također je naglasio da će EU poduprijeti Britaniju oko istrage napada nervnim agensom na britanskom tlu, na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju.

Upitan razmatra li EU bilo kakve mjere protiv Rusije, Maas je rekao da će EU razgovarati o tom pitanju ako to Britanija zatraži.

Šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini po dolasku na sastanak kazala je da će ministri vanjskih poslova EU-a saslušati britanskog šefa diplomacije Borisa Johnsona koji bi im se trebao obratiti na sastanku.

“Očekujem jedinstvo”, kazala je, govoreći o EU-u Po dolasku Johnson je kazao da je rusko nijekanje umiješanosti u napad apsurdno. “To je klasična ruska strategija.. ali više nikoga ne mogu zavarati”, kazao je.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prva je zapadna državnica koja je u ponedjeljak čestitala izbornu pobjedu ruskom kolegi Vladimiru Putinu te mu poručila kako za jačanje odnosa dviju zemalja postoje dobri uvjeti i perspektiva.

Grabar-Kitarović u poruci Putinu kaže kako joj je “osobito zadovoljstvo u ime državljana Republike Hrvatske i u osobno ime” čestitati na pobjedi na predsjedničkim izborima.

“Za unaprjeđenje i jačanje odnosa između Republike Hrvatske i Ruske Federacije, koje vežu i snažne povijesne veze, postoje dobri uvjeti i dobra perspektiva”, piše hrvatska predsjednica, uvjerena kako će oni biti iskorišteni za “ostvarivanje plodonosne suradnje u cijelom nizu područja važnih za dobrobit naših građana”.

“Posebice bih se osvrnula na našu gospodarsku suradnju za koju postoji snažan potencijal za njezino daljnje jačanje”, naglasila je.

Po BBC-ju i agenciji France Presse, ruskom predsjedniku, do ove, još nije stigla nijedna čestitka sa Zapada. Dosad su mu čestitali predsjednici Kine, Kazahstana, Bjelorusije, Kube, Venezuele i Srbije.

Grabar-Kitarović prošle je godine bila u službenom posjetu Rusiji. “Izražavam nadu kako će se Vaš uzvratni posjet Republici Hrvatskoj moći ostvariti u skoroj budućnosti”, kazala je hrvatska predsjednica u čestitki.

You may also like

0 comments