Luxembourg i Hrvatska žele razvijati dobre odnose

Hrvatska i Luksemburg imaju partnerske i prijateljske odnose i obje zemlje žele i dalje razvijati suradnju u tom smjeru i politički i gospodarski, istaknuli su u sijedu u Luxembourgu premijeri dviju država.
Luksemburški premijer Xavier Bettel primio je u srijedu hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića, što je njihov prvi bilateralni susret. “Sutra i prekosutra imamo važan sastanak Europskog vijeća i zadovoljstvo mi je primiti hrvatskog premijera. Hrvatska i Luksemburgu su partneri i prijatelji i stoga je važno razmjenjivati mišljenja prije sutrašnjeg sastanka”, rekao je domaćin susreta Xavier Bettel.

“Živimo u situaciji u kojoj se moramo baviti krizama, ali imamo i druge teme na dnevnom redu poput one kako vidimo budućnost Europe. Važno je razmijeniti mišljenja i utvrditi zajedničke pozicije te doći u Bruxelles znajući pozicije naših partnera. Zahvaljujem premijeru na dolasku i razgovorima o nastavku prijateljskih odnosa naših dviju zemalja”, zaključio je Bettel.

Premijer Plenković je rekao da je ovaj sastanak bio prigoda za razgovore o bilateralnim odnosima, koji su vrlo dobri, kvalitetni i prijateljski. “Luksemburg nas je uvije podržavao na našem putu prema EU-u i prema NATO-u. Luksemburg je jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku u proteklih 25 godina jer su ovdje sjedišta brojnih tvrtki i mislim da na tom tragu trebamo nastaviti”, rekao je Plenković.

Plenković je izrazio zadovoljstvo turističkim dolascima Luksemburžana u Hrvatsku. Prošle godine ih je došlo 10 tisuća, koji su ostvarili 50 tisuća noćenja, što je velika brojka s obzirom na veličinu zemlje. Plenković je rekao da su na dnevnom redu bile i teme sa summita čelnika EU-a, koji se u četvrtak i petak održava u Bruxelesu. Između ostaloga, razgovaralo se i o pitanju proširenja, o čemu je u utorak bilo riječi na sastanku Vijeća za opće poslove u Luxembourgu.

Premijer Plenković se sastaje u Luxembourgu i s predsjednikom Suda EU-a Koenom Lenaertsom. Nakon Luxembourga, premijer Plenković odlazi u Bruxelles, gdje će u Europskom parlamentu sudjelovati na konferenciji u povodu 5. obljetnice članstva Hrvatske u EU-u. Na konferenciji sudjeluje predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, šef zastupničkog kluba EPP-a Manfred Weber i predsjednica žena EPP-a Doris Pack.

You may also like

0 comments