Home Ekonomija Luksuzni automobili ipak će poskupjeti, a rastu cijene i ‘jeftinijih’

Luksuzni automobili ipak će poskupjeti, a rastu cijene i ‘jeftinijih’

by Petra Rajković

Pod pritiskom javnosti i upozorenja da se novim trošarinama na automobile koje će stupiti na snagu od Nove godine pogoduje bogatima, Vlada je u konačnom prijedlogu Zakona o posebnom porezu na motorna vozila odlučila dodatno oporezovati luksuzna vozila, čija je prodajna cijena s PDV-om viša od 300 tisuća kuna, piše Večernji list.

U obrazloženju kažu da navedena vozila ulaze u kategoriju luksuznih i da je primjereno da se i više oporezuju, čime će se otkloniti prigovor da bi skupa vozila izmjenama zakona bila u konačnici nešto niže oporezovana u odnosu na postojeće stanje.

Najviše će tako poskupjeti auti skuplji od 600.000 kuna koji će se prema cijeni sada oporezovati po stopi od 30%, a ne po 14% kao do sada.

Ali, izmjene se ne odnose na dio trošarina koji se obračunava prema ispuhu CO2 pa će velika većina jeftinijih auta, čak i onih koji vrlo malo zagađuju, poskupjeti. Primjerice, najjeftiniji auto na našem tržištu Dacia Sandero umjesto 59.200 stajat će 67.550,27 kuna, piše Večernji list.

Podsjetimo, od Nove godine i stupanja na snagu novih zakona vezanih uz poreznu reformu vlasnici motornih vozila godišnji će porez na cestovna motorna vozila plaćati prilikom registracije u stanicama za tehnički pregled, a ne kao dosad jednom godišnje temeljem rješenja Porezne uprave koje je stizalo na kućnu adresu.

Related Posts