Lukoil se pobunio protiv uredbe o kupovanju derivata diplomatskih predstavništava

Kako piše Jutarnji list, zbog novih, rigoroznijih pravila o opskrbi diplomatsko-konzularnih predstavništava naftnim derivatima bez plaćanja poreza, čelnici naftne kompanije Lukoil u Hrvatskoj zatražili su od premijera Milanovića da njegova Vlada izmijeni sporni pravilnik koji je donijela tijekom ljeta.

“Mišljenja smo da se donošenjem ovakvih propisa ne dozvoljava razvoj konkurentnosti na tržištu u RH i da se narušavaju principi funkcioniranja slobodnog tržišta u kojem kupci imaju slobodu izbora dobavljača. Nadalje, ovim se propisom strana diplomatsko-konzularna predstavništva usmjerava na kupnju naftnih derivata na benzinskim postajama tvrtke s dominirajućim položajem na tržištu, dok se malim tvrtkama onemogućava prilika za njihov rzavoj”, upozorava direktor Lukoila Nikolay N. Ivchikov premijera u pismu upućenom sredinom rujna koje se nalazi u posjedu Jutarnjeg lista. Riječ je o Pravilniku o postupku ostvarivanja oslobađanja od plaćanja poreza za diplomatska i konzularna predstavništva, institucije i tijela EU te međunarodne organizacije, kojeg je ministar financija Lalovac donio krajem srpnja.

Kako bi ostvarila svoja prava, veleposlanstva i konzulati moraju imati posebnu karticu goriva, koja im se izdaje na temelju posebnog obrasca KG, kojeg ovjerava Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Diplomati mogu izabrati kod kojeg će distributera nabavljati gorivo, no po novom to može biti samo jedan distributer, piše Jutarnji list.

“Ističemo da diplomatima nije ograničena kupovina pogonskog goriva za motorna vozila samo kod jednog poreznog obveznika, primjerice kod Ine, već je izbor kod kojeg će poreznog obveznika nabavljati gorivo prepušten diplomatima, Mišljenja smo da, ako diplomati slobodno izaberu jednog poreznog obveznika između svih ostalih, da se ne radi o diskriminaciji ostalih poreznih obveznika isporučitelja pogonskog goriva jer izbor ovisi isključivo o odluci diplomata”, zaključuju u Poreznoj upravi.

You may also like