Gost jučerašnjeg Dnevnika Nove TV bio je ekonomski analitičar Luka Brkić, koji je komentirao analizu Hrvatske narodne banke. ‘Sama analiza mogla bi se okarakterizirati kao stručna, kakva bi se mogla očekivati od jedne središnje banke koja upozorava što bi se moglo dogoditi, koji su mogući scenariji.”

“Na kraju krajeva, to je jedan od zadataka te banke. Ono što je puno indikativnije ovdje, to je da se pokazuje kako kad u jednom demokratskom društvu ne uspijete institucionalnu izgradnju napraviti tako da vam omogući da se različiti interesi usklade, da se pregovara i donese rješenje, onda imate ovakvu, da tako kažem, šizofrenu situaciju, koja je samo pojačana činjenicom da smo u predizbornom razdoblju’, kazao je Brkić.

Osvrnuo se i na moguće posljedice po građane. ‘Kad bi se ostvarili neki od ovih scenarija, oni najcrnji scenariji, to ne bi bilo ništa što bi ulilo bilo kakav optimizam za građane. O tome je bolje ne razmišljati. To je naprosto jedno upozorenje kojega treba čuti. Ali ipak je ovdje na djelu jedan politički manevar koji pokazuje da smo u predizbornom vremenu. Ono što se meni osobno ne sviđa, to je što je HNB bila uvučena ili se dala uvući u politička prepucavanja i već njezino očitovanje danas na internetskim stranicama banke ublažava čitavu ovu priču. Bez obzira na sve crne scenarije, mi sve to možemo kontrolirati, dakle, i tečaj, stabilnost, međunarodnu likvidnost i sve ostalo što središnja banka radi. Za to imamo instrumente, za to imamo načine i znanja. To je na neki način u koliziji s ovom analizom koja je izašla u medijima’, kazao je Brkić.

Brkić se nada da je ministar Boris Lalovac ta upozorenja trebao uzeti u obzir. ‘Naš je problem što ne radimo simulacije i moguće scenarije pojedinih zakonskih rješenja, dakle, što će to donijeti u ekonomskom i političkom smislu ovoj zemlji. Nego se donese zakon, koji se onda ispravlja, nadopunjuje’, kazao je Brkić i dodao da se nada da je i Vlada, uz ministra, uzela u obzir analizu HNB-a, ali im daje za pravo da donesu političku odluku za koju misle da je ispravna.

Odluka o rješenju za švicarac, smatra Brkić, ne može se ocijeniti čisto političkom ili čisto ekonomskom. ‘Ovo je politekonomski fenomen. Za sve koji imaju kredit u švicarcima ovo je dobro rješenje, a za većinu onih koji nemaju kredit u švicarcima, ali imaju u nekim drugim valutama, to rješenje nije dobro. Pitanje je, dakle, pravednosti’, kazao je Brkić.

Teret se jednim dijelom, smatra Brkić, prebacuje na državni proračun, odnosno na građane koji ga pune. ‘U najvećem dijelu zbog izostanka poreza na dobit, kojega banke neće platiti, preko milijardu kuna. Za toliko, za koliko iskažu gubitak, od strane banaka će biti manje uplate u proračun i indirektno će svi porezni obveznici, pa čak i oni koji imaju kredite u švicarcima, sudjelovat će u servisiranju toga’, zaključio je Brkić.

Related Posts