Lovrinčević: Žurno objaviti registar vjerovnika

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta mišljenja je da bi novi povjerenik, tko god to bio, u cilju sprječavanja daljnjih sumnji, među prvim koracima trebao objaviti registar plaćanja (starih) računa.
Uz nepoznanice vezane uz restrukturiranje Konzuma i perspektivu hrvatske prehrambene industrije, Agrokorove dobavljače pogađa zastoj procesa izvanredne uprave Agrokora. S ostavkom izvanrednog povjerenika i imenovanjem nove osobe koja će sjesti u tu ‘vruću fotelju’ otvorena je Pandorina kutija. Pitanja o kojima ovisi budućnost procesa se gomilaju, nije isključen ni zaokret od 180 stupnjeva, a sve ovisi o novom povjereniku.

Prokuristica Kraša Marica Vidaković, članica privremenog vjerovničkog vijeća u ime velikih dobavljača, odaslala je važno upozorenje. Smatra da je proces sada paraliziran, a pitanje je koliko će to trajati. Izvanredni povjerenik u ostavci neće provoditi daljnje aktivnosti na nagodbi, a novom će trebati vremena da se sa situacijom upozna.

Tek potom će biti poznato hoće li pregovori s vjerovnicima oko nagodbe pred sam kraj – propasti. Ako novi povjerenik bude smatrao da predloženi nacrt ne odgovara njegovoj viziji nagodbe, pregovori kreću iznova, i zbog toga dobavljačima nimalo nije lako. Ovlasti novog povjerenika su jasne: pred Vjerovničko vijeće on može izići sa sasvim novom strukturom nagodbe. Povjerenik je taj koji predlaže Nacrt nagodbe, pojašnjavaju pravnici. No, kako suglasnost daje stalno vjerovničko tijelo, sve je izglednije da će se do tog tijela doći kroz odluku suda, a ne izborom od strane vjerovnika. U konstelaciji novog nacrta nagodba otvara se prostor za aktivniju ulogu suda, pa i za odluku o sastavu stalnog Vjerovničkog vijeća. Imenovanje tog tijela trenutno je blokirano činjenicom da skupina B (obvezničari) nemaju mogućnost imenovati predstavnika te skupine jer su njihove tražbine osporene od strane Adrisa i Alce.

U očekivanju poteza Vlade i premijera Andreja Plenkovića, vjerovnici su lišeni mehanizma da utječu na izbor kandidata. Crne prognoze, kako vjeruju mnogi, moguće je prevenirati kroz izbor osobe koja ima spoznaju o hrvatskoj gospodarskoj zbilji i koja je nezavisna, a na tome se radi i treba biti sada malo strpljiv. No, za dio njih postoji i dodatni problem jer kažu s Ramljakom će možda otići i domaći savjetnici (Bricelj, Matić, Delich). “Nagodba je do sada bila u vrlo visokoj fazi gotovosti i zato je važno da osoba koja će biti novi povjerenik, ako već nije blizak procesu, da onda barem uspije nagovoriti domaće savjetnike da ostanu s njim do prihvaćanja nagodbe”, uvjerava naš sugovornik.

Postoje i posve suprotna mišljenja pa tako neki navode i da će uloga savjetnika u predstojećem procesu moguće biti drugačije tretirana i manje naglašena. Revizorica Dubravka Kopun ne misli da će doći do blokade procesa. Prema Kopun jedino što je ključno je da se definiraju međusobni odnosi, a već je najavljeno da će se to po principu Daytonskog sporazuma razriješiti.

“Iskreno, ne vidim drugi modalitet izuzev ovakvog pristupa. Izračuni već postoje, a operativci u analitičkim postupcima tijekom “Lex Agrokor ? la Dayton” pregovora imat će dosta posla. Kako se mijenjaju prijedlozi, trebaju brzo raditi i izračune, i vidjeti može li opstati veći dio poduzeća grupe” kaže Kopun. Dodaje da se ne smije zaboraviti da sva poduzeća koja su pod lex Agrokorom idu u stečaj ako se ovo ne razriješi: “Vjerujem da su toga svi svjesni i da će se sve napraviti da novi izvanredni povjerenik dovede postupak do kraja!”

Prema odvjetniku Mići Ljubenku, dobavljači će htjeti konsolidaciju s jednakim uvjetima neovisno tko je danas dužnik, što Agrokor ne želi. Dobavljači nisu za sveukupno pretvaranje u kapital, kaže, a to Agrokor želi. “To su dva bitna prijepora”, iznosi Ljubenko dodajući da dobavljači trenutačno sami analiziraju koliko imaju glasova po nenamirenom, a to je po njemu – neutvrdivo. To znači i da novog povjerenika čeka jedno od ključnih pitanja: odluka o tome hoće li objaviti popis iz članka 43.st.10. Lex Agrokora, što je bitno za glasovanje o nagodbi, piše Poslovni dnevnik.

You may also like