Lovrić: Potiče li država poduzetnike na kriminal?

U javnoj raspravi o poreznim promjenama koje je predložilo Ministarstvo financija žestoku reakciju poduzetnika izazvao je prijedlog izmjena Zakona o doprinosima.
Poduzetnici su se posebno obrušili na prijedlog povećanja osnovica za doprinose članovima uprava i direktorima poduzeća, a ministar Zdravko Marić nakon toga je najavio povlačenje spornog prijedloga i zadržavanje postojećih osnovica.

O toj temi za portal Prvi plan govorio je Petrom Lovrićem, nekadašnjim čelnikom HUP Udruge za malo i srednje poduzetništvo te inicijatorom osnivanja nezavisne udruge poduzetnika, koji je u jeku rasprave najavio podizanje ustavne tužbe u slučaju da se poduzetnike optereti višim doprinosima.

Jer, kaže Lovrić, ne može ministar niti itko drugi dekretima ulaziti u tržišne slobode i radno socijalne odnose. Ministri se neodgovorno ponašaju prema novcima poreznih obveznika, a poduzetnike etiketiraju kao kriminalce, dok ministri ne kontroliraju rashode i ponašaju se neodgovorno prema novcima poreznih obveznika i onda kao rješenje traže više novca na prihodovnoj strani, a prije toga etiketiraju poduzetnike kao kriminalce.

Ne može ministar niti itko drugi dekretima ulaziti u tržišne slobode i radno socijalne odnose. Slično je jedan drugi ministar financija 1998. godine naredio da svi vlasnici d.o.o. moraju imati najmanje jednog zaposlenog i to je palo na Ustavnom sudu.

“Nemam snage komentirati izjavu ministra Marića da si poduzetnici ne trebaju isplatiti plaće, ali da moraju platiti doprinose. Mislim da bi ministra Marića morali posjetiti inspektori rada i pitati ga da li on potiče poslodavce na kriminal”, upitao se Lovrić.

You may also like