Iz dana u dan a svjetskih tržišta robe dolaze ponovno loše vijesti za rusku ekonomiju. Cijena nafte marke Brent je pala na 53,7 dolara po barelu. Sudionici ruskog deviznog tržišta su brzo reagirali i počeli spekulirati na padu rublja.

Kao rezultat, rubalj je doživio najveći pad za posljednja četiri mjeseca u odnosu na dolar i euro. U ponedjeljak je nacionalna valuta pala u odnosu na dolar, koji je dostignuo 59,867 rubalja (što je maksimalna vrijednost od 23. ožujka), a euro, koji je poskupio za više od dva rublja, dostignuo je 66,276 rubalja (što je maksimalna vrijednost od 16. ožujka), piše Russia Beyond the Headlines.

Ruskim vlastima je sve teže kriti svoju zabrinutost što se tiče budućnosti ruske ekonomije, usprkos pokušajima da se sačuva mir tim povodom, piše Slobodna presa. Tako je glasnogovornik predsjednika Rusije Dmitrij Peskov priznao da Kremlj i ruska ministarstva „pažljivo prate promijene cijena nafte”. On je pritom predložio da se ne izvode „ishitreni” zaključci jer, prema njegovim riječima, „kretanje tečaja je često nestabilno i ponekad se kreće u različitim pravcima”. Posljednju tvrdnju je teško osporiti, ako se zaboravi činjenica da je 2013. godine prosječna cijena nafte iznosila 109 dolara po barelu. Što je duplo više od sadašnjih pokazatelja.

Analitičari banke Morgan Stanley dali su prognozu koju je prošlog tjedna objavila agencija Bloomberg i koja ne nudi razlog za optimizam. Po njihovom mišljenju, već ove godine bi mogao početi trogodišnji period dugotrajnog pada cijena nafte, koji će ponoviti scenarij iz 1986. godine, kada je prekomjerna proizvodnja „crnog zlata” cijenu oborila na razinu od 10 dolara po barelu (što je oko 20 dolara po današnjem tečaju).  Ministar ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Uljukajev je pokušao umiriti rusku javnost, izjavivši da 2015. godine rubalj neće značajno mijenjati svoju vrijednost. Istina, nešto slično se moglo čuti i uoči devalvacije ruske valute krajem prošle godine, kada je tečaj rublja prepolovio svoju vrijednost u odnosu na vodeće svjetske valute, piše Slobodna presa.

I Arape brine niska cijena nafte. Tako su danas Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli subvencije za benzin, zbog čega će litra benzina poskupjeti za 24 posto. Ukidanje subvencija i poskupljenje dolazi u uvjetima globalnog pada cijena nafte koje su umanjile prihode UEA, javlja agencija AP.

Related Posts