Home Hrvatska Lorencin priželjkuje da IDS potpiše sporazum s koalicijom Hrvataska raste

Lorencin priželjkuje da IDS potpiše sporazum s koalicijom Hrvataska raste

by Agencije

Ministar turizma Darko Lorencin, član IDS-a i predsjedništva te stranke, u srijedu je gostujući u programu zagrebačkog radija Soundset Plavi kazao kako on kao ministar u sadašnjoj Vladi priželjkuje da IDS ostane u koaliciji sa starim partnerima.

Lorencin je time odgovorio na pitanje novinara toga radija hoće li IDS ostati u koaliciji sa SDP-om ili će možda na predstojeće izbore samostalno, dodajući i da je to ‘teško’ pitanje za njega kao člana Vlade. “Teško je to pitanje za mene kao člana ove Vlade, ali kao takav priželjkujem da IDS odluči da ide sa starim i ovim novim partnerima u domovinsku koaliciju, i da se mene pita ja bih ostao i to je logično”, kazao je Lorencin.

Dodao je i da “tu nije u pitanju stvar političkog opredjeljenja, nego što stranka želi imati jednu listu konkretnih projekata i konkretan plan, što je u ovoj fazi (…) teško za definirati, ali s druge strane IDS kao takav traži vrlo jasno definiranje što će se raditi u idućem periodu”.

Na pitanje je li IDS nešto uvjetuje pozicijama u Vladi kazao je da on osobno ne, dodajući i da on ne sudjeluje u pregovorima, ali da se s kolegama iz stranke redovno čuje te da je u predsjedništvu stranke. “Mislim da tu nije pitanje s kime koalirati, a idući tjedan stranka ima svoja tijela koja će odlučiti o tome”, kazao je Lorencin.

Na pitanje zna li on možda kada će biti izbori odgovorio je da će to “s obzirom na datume koji se spominju biti u studenom”, dok je na pitanje hoće li IDS biti ‘jezičac’ na vagi koji će odlučiti tko će formirati novu Vladu kazao da se IDS ne rukovodi time da se razgovara o stolicama, pozicijama i tim stvarima, ali vjeruje i da bi ta stranka mogla opet na izborima osvojiti tri mandata. “Trenutna situacija oko SDP-a, HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera je vrlo tijesna i mislim da će ova kampanja dati do izražaja što je ova Vlada napravila, koliko je konsolidirala i koja je bila njezina startna pozicija. Mislim i da će se kroz kampanju ne samo eliminirati ova minimalna prednost desne koalicije nego i da će se itekako znatno nadići ta brojka”, kazao je Lorencin.

Smatra i da su glavni aduti sadašnje Vlade što je napravila konsolidaciju svega, rad i uvođenje reda, pogotovo u financije. Vjeruje i da će BDP za treći kvartal biti i viši od prethodnog, blizu 2 posto, moguće i iznad toga, kako zbog odličnog turističkog srpnja i kolovoza, tako i zbog porasta potrošnje i izvoza. Komentirajući ‘prepucavanja’ Milanovića i Karamarka ovih dana, Lorencin je kazao da “to nije svađa, to je debatiranje, i sve to spada u političko nadmetanje”.

Related Posts