Londonska policija istražuje je li itko pomagao teroristima

Britanska policija u sklopu istrage terorističkog napada koji se u subotu dogodio na London Bridgeu pokušava utvrditi jesu li napadači imali podršku drugih osoba, rekla je čelnica londonske policije u ponedjeljak, naglasivši da teroristička prijetnja Britaniji dolazi iznutra, ne izvana. 

“Očito da je za nas veliki prioritet pokušati saznati jesu li napadači surađivali s nekim i je li netko drugi bio uključen u planiranje ovog napada, te shvatiti njegovu pozadinu”, otkrila je Cressida Dick BBC-u.

“Proveli smo racije diljem istočnog Londona i prikupili ogromnu količinu forenzičkog materijala, stoga radimo jako brzo”, dodala je.

Dick je naglasila kako su tri napada kojih su u prošla tri mjeseca pogodila Britaniju većinom smišljeni u toj državi, pa da prijetnja s kojom se ta država suočava nije iz inozemstva.

“Mislim da svi nedavni napadi imaju prvenstveno domaći centar gravitacije”, rekla je čelnica.

“U nekim od pet napada koje smo spriječili i ova tri nedavna napada nesumnjivo ima međunarodnih dimenzija. Uvijek ćemo pokušavati pronaći inozemna veze, no rekla bih da većina prijetnji s kojima se suočavamo trenutno ne dolaze izvana”, zaključila je Dick.

Britanska policija tijekom ranih jutarnjih sati u ponedjeljak uhitila je više osoba u pretresima na području istočnog Londona u okviru istrage terorističkog napada u kojemu je u subotu navečer ubijeno sedam osoba i ranjeno 48.

U trećem terorističkom napadu u Britaniji u manje od tri mjeseca trojica napadača zaletjela su se kombijem u prolaznike na Londonskom mostu i potom su noževima napadali posjetitelje obližnjih londonskih lokala.

Policija je u nedjelju uhitila 12 osoba u četvrti Barking u istočnom Londonu a u ponedjeljak su pretresli dvije lokacije u Newham i Barkingu i uhitile “više osoba”.

Pretresi se nastavljaju na obje lokacije.

Premijerka Theresa May u ponedjeljak će predsjedati sastankom vladina odbora za hitna stanja kako bi se razmotrilo što se čini kao odgovor na napad koji se zbio uoči općih izbora 8. lipnja.

You may also like