London potvrdio sudjelovanje u napadu na sirijsku vojsku

Britanske snage “sudjelovale” su u zračnom napadu koalicije predvođene Sjedinjenim Državama na sirijsku vojsku u subotu, priopćilo je u ponedjeljak u Londonu ministarstvo obrane, a Australija i Danska izrazile su žaljenje zbog pogibije desetaka vojnika u tom napadu koji je američko-rusku suradnju doveo pred slom.

“Možemo potvrditi da je Velika Britanija u subotu sudjelovala u zračnom udaru koalicije u Deir Ezoru”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane, ustvrdivši da London “potpuno surađuje u istrazi koalicije” o tim udarima. “Velika Britanija nije namjerno gađala sirijske vojne postrojbe”, rekao je britanski glasnogovornik.

Australski premijer Malcolm Turnbull rekao je novinarima da je subotnja operacija na IS prekinuta čim je Rusija obavijestila zapovjednike koalicije da su pogođene sirijske snage. “Žalimo zbog izgubljenih života i nanošenja ozljeda sirijskim vojnicima”, istaknuo je Turnbull u New Yorku, kamo je doputovao na godišnje zasjedanje UN-ove Opće skupštine.

I Danska sudjeluje u istrazi pošto je njezino zapovjedništvo u nedjelju navečer priznalo da su dva danska borbena zrakoplova F-16 sudjelovala u subotnjem napadu koalicije. “Iskreno žalimo što je koalicija (na čelu s SAD-om) pogrješkom napala sirijski vojni položaj”, rekao je danski ministar obrane Peter Christensen a prenijela je danska agencija Ritzau.

U tom napadu na sirijske snage poginulo je najmanje 80 vojnika i oslabljeno je primirje u Siriji. Zahvaljujući ovom napadu, džihadisti su uspjeli osvojiti goru Thourdu ponad zračne luke u Deir Ezoru koju kontrolira režim, rekao je vojni izvor. Džihadisti na ovom položaju mogu spriječiti pokrete zrakoplova i helikoptera.

You may also like

0 comments