London će idućih 15 godina rasti brže nego li New York

London će idućih 15 godina rasti brže nego New York jer će britanska prijestolnica imati više koristi od rasta globalnog gospodarstva, pokazuje izvješće britanskog ekonomskog instituta Oxford Economicsa.

Londonsko gospodarstvo rast će do 2030. u prosjeku 2,9 posto godišnje, brže od gospodarstva New Yorka koje će rasti prosječnih 2,6 posto godišnje, pokazuju u ponedjeljak objavljene prognoze konzultantske tvrtke Oxford Economics. “Globalni izgledi pružaju jedinstvenu priliku za ubiranje plodova rasta gdje god on nastupio”, konstatira Richard Holt, voditelj istraživanja o globalnim gradovima u Oxford Economicsu.

Po njegovim riječima London spada među “najfleksibilnije gradove” svijeta, gdje ostali sektori rastu na krilima uspjeha bankarskog i financijskog sektora. New York će pak zabilježiti najveće povećanje potrošnje na globalnoj razini. Među europskim je gradovima svoje mjesto na popisu deset najbrže rastućih gradova svijeta izborio još samo Pariz, za koji se predviđa da će u istom razdoblju rasti po godišnjoj stopi od 1,7 posto.

Šangaj je zauzeo prvo mjesto na ljestvici s rastom gospodarstva od 5,2 posto godišnje. U izvješću se ističe i da se gospodarska moć postupno pomiče prema istoku kako raste broj stanovnika kineskih gradova i produktivnost radne snage premašuje onu u Europi.

Do 2030. osam europskih gradova ispast će s liste 50 vodećih svjetskih gradova po bruto domaćem proizvodu (BDP) a ući će devet novih kineskih gradova, čime će ukupan broj kineskih gradova na popisu dosegnuti 17. Istraživanje je pokazalo i da bi manji gradovi, poput onih u Africi i Indiji, trebali do 2030. rasti brže od većih, kao što je Tokio.

You may also like