Lokalni izbori u Velikoj Britaniji: Prvi veliki test Theresa May

Usred napetosti s Bruxellesom oko Brexita, britanska premijerka Theresa May polaže u četvrtak prvi veliki test na izborima za lokalne vlasti čiji će rezultat biti pomno praćen uoči prijevremenih parlamentarnih izbora.

Od Engleske do Škotske preko Walesa, Britanci su pozvani da na izborima popune gotovo 5000 mjesta lokalnih vijeća.

Tradicionalno organizirani polovicom mandata, lokalni izbori se ove godine održavaju, s obzirom na Brexit, u posebnom kontekstu. Do njih dolazi manje od godinu dana nakon povijesnog referenduma 23. lipnja 2016. o izlasku iz EU-a čiji rezultat još uvijek duboko dijeli Britance.

Izbori se održavaju samo pet tjedana prije prijevremenih parlamentarnih izbora koje je sazvala Theresa May nadajući se ojačati svoju većinu u parlamentu Westminstera prije nego krene u pregovore o Brexitu s Bruxellesom koji se najavljuju već sada teškima.

U srijedu je glavni pregovarač EU-a o Brexitu Michel Barnier istaknuo da izlazak iz europskog okrilja neće biti “brz ni bezbolan”.

Konzervativna čelnica optužila je europske dužnosnike da žele “utjecati” na ishod parlamentarnih izbora 8. lipnja.

Dok ankete obećavaju konzervativcima premoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima, rezultati izbora u četvrtak mogli bi biti prvi pokazatelj promjena raspoloženja birača prije 8. lipnja.

You may also like