Lojalni Republikanci osigurali su Trumpu pobjedu

Sada već dva tjedna traje medijska histerija o Trumpovoj pobjedi na američkim predsjedničkim izborima i o navodnom bijesu radnika. Na žalost pošto živimo u kako je to The Economist izjavio dobu nakon istine te sve priče su lažne. Trump nije pobjedio koristeći bijesne radnike nego je Clinton predstavljajući lažnu lijevicu izgubila.

Piše: Robert Jurčić

Red je da kada govorimo o američkim predsjedničkim izborima prije svega pogledamo izborne rezultate. Trenutačno u američkom establišmentu postoji rasprava ili preciznije rečeno slabašna nada da će Clinton na kraju osvojiti identični ili sličan broj glasova kao Obama 2012 kao da će to na kraju imati ikakve veze s ičim. Možemo pretpostaviti da je na predsjedničkim izborima u SAD-u  glasovalo negdje 2 milijuna glasača više nego na izborima 2012. godine. Do sada je prebrojeno milijun više glasačkim listića nego prije 4 godine,a prebrojavanje dopisnih glasova još uvijek nije dovršeno tako da moramo prihvatiti taj broj od 2 milijuna više glasača kao realističan.

Kada govorimo o postocima nužno je reći da je Donald Trump po do sada prebrojenim glasačkim listićima osvojio 47.03 % glasova (61.1 milijun). Mick Romney, kandidat Republikanske stranke je na izborima 2012 godine bio osvojio 47.20 % glasova (60.9 milijuna). Ti podaci nam jasno ukazuju da svi oni medijski tekstovi i televizijske emisije koji govore o bijesu i konzervativnoj revoluciji ne govore istinu. Ako gledamo osvojene glasove pobjeda Donalda Trumpa predstavlja ništa drugo do izlazak lojalnog biračkog tijela Republikanske stranke na izbore.

S druge strane Hillary Clinton je do sada osvojila 48.01 % glasovala (62.3 milijuna) ili u prijevodu 3.09 % manje nego Obama 2012 godine (65.9 milijuna). Razlog zašto je približno 4 milijuna glasača koji naginju Demokratskoj stranci odbila izaći na izbore nije teško pogodit. U jednom trenutku tijekom kampanja Clinton je sama izjavila da razumije zašto je osoba koja radi u trgovačkom centru bez nade u bolje sutra nezadovoljna, ali nije razumila da ta osoba predstavlja njenog glasača.

U zapadnoj demokraciji mi imamo ili možda je bolje reći imali smo stranku kapitala u ovom slučaju Republikansku stranku i stranku običnog čovjeka koja je u ovom slučaju Demokratska stranka. Na ovim izborima nakon 8 godina vladavine Demokratske stranke tijekom čijeg mandata se životni uvjeti stanovnika nisu poboljšali 4 milijuna glasača demokratske stranke je odbilo izaći na izbore. Ti glasači su odbili podržati lažnu ljevicu koja se bavi pravima migranata, pravima LGBT zajednice, jednakošću žena i muškaraca u primanjima,a ne bavi se stagnacijom životnih uvjeta stanovnika SAD-a

Praktički identični politički potresi su se dogodili u Njemačkoj gdje je došlo do kolapsa ljevice nakon što je ona drastično srezala radna prava,a praktično identična stvar se dogodila u Hrvatskoj ove godine gdje se broj glasača SDPa smanjio za 300.000 u odnosu na 2011 godinu nakon što je došlo do snižavanja životnog standarda tijekom Milanovićeve vlade.

Za kraj je nužno ponovno naglasiti da se u SAD nije dogodila konzervativna revolucija. Kao što sam često znao govoriti ove godine Donald Trump (ili netko kao on) je povjesna neminovnost trenutačnog gospodarsko-političkog modela isto tako kao što je to Staljin bio za komunističkim režim. U slučaju Trumpa riječ je o milijarderu koji se predstavlja kao branitelj sirotinje čime je potkopao protivničku biračku bazu dok je u komunističkoj diktaturi riječ bila o poziciji generalnog sekretara koja je postala doživotna tako da je prva osoba na toj poziciji (Sverdlov) postala istovremeno predsjednik Sovjetske Rusije dok je druga bila Staljin.

Donald Trump i Republikanska stranka nisu pobjedili nego su Hillary Clinton i Demokratska stranka izgubili zbog svoje izdaje interesa glasačkog tijela koje ih je podržavalo. Jedina realna nada za sve nas koji živimo u zapadnim demokracijama predstavlja mogućnost da će lijeve stranke napokon ponovno naučiti svoju ulogu u demokratskom procesu. Ako to ne nauče tada će Donald Trump biti samo početak problema naših demokracija.

You may also like