LNG na Krku strateški je bitan SAD-u

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se jučer u Washingtonu s pomoćnikom državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wessom Mitchellom a na sastanku je istaknuto da je američki prioritet imati strateški snažne odnose s RH.
U fokusu je osim zajedničke borbe protiv terorizma bio i LNG-terminal na Krku, koji je od osobitog interesa za SAD a SAD je ponudio pomoć oko arbitraže sa Slovenijom.

Ministar je izvijestio o donošenju posebnog zakona kojim bi se ubrzala operacionalizacija tog projekta, a pomoćnik Mitchell je potvrdio da je to jedan od strateških projekata i za vladu predsjednika Trumpa te da uživa punu podršku SAD-a.

 Nakon posjeta State Departmentu Božinović se u Senatu sastao sa senatorom Ronom Johnsonom kojega je izvijestio o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

“Ono što nam je zajednički cilj je da države našeg susjedstva postanu članice NATO-a i EU i Hrvatska tu kao država koja je i model da je sve te ciljeve moguće postići uz ozbiljan trud i ozbiljnu opredijeljenost prema euroatlanskim aspiracijama može sa svoje strane dati puni doprinos”, kazao je Božinović nakon sastanka hrvatskim novinarima.

I sa senatorom je bilo riječi o izgradnji LNG terminala na Krku te je, u kontekstu njegove realizacije, istaknuta strateška pozicija Hrvatske za koju je i SAD-u i Hrvatskoj “u interesu da je iskoristimo”.

You may also like

0 comments