LNG iz Egipta povoljniji za Srbiju?

Razgovor na ministarskoj razini

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović koncem siječnja razgovarala je s veleposlanikom Egipta Basselom Salahom o mogućnostima unaprjeđenja suradnje u opskrbi plinom i obnovljivim izvorima.

Đedović je istaknula kako je energetska kriza u Europi i svijetu pokazala da je diversifikacija opskrbe energentima uvjet za energetsku sigurnost te da Srbija aktivno radi na tom pitanju.

Ona je podsjetila kako Srbija priprema strateške dokumente i izmjene zakona koji će omogućiti ugljičnu neutralnost, nova ulaganja u obnovljive izvore i veću energetsku sigurnost.

Bassel Salah je istaknuo kako Egipat postaje važno sredozemno energetsko čvorište i da bi se egipatski LNG po povoljnim cijenama mogao izvoziti u Srbiju preko buduće plinske veze između Srbije, Bugarske i Grčke.

Također, izvijestilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, on je istaknuo da Egipat aktivno radi, kao i Srbija, na izradi strateških energetskih dokumenata kako bi povećao udjel obnovljivih izvora na 60 posto do 2040. godine.

Dodao je da egipatske kompanije imaju veliko iskustvo u gradnji sunčanih i vjetroelektrana te kako su mnoge iskazale spremnost da posluju u Srbiji koja ima velike potencijale.

Na sastanku je, k tomu, dogovorena intenzivnija komunikacija resornih ministarstava i zajednički rad na razmjeni znanja i primjeni vodikovih energetskih tehnika.

You may also like