Ljubo Jurčić: Opstanak Agrokora pitanje je povjerenja

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić gostovao je u Novom danu i komentirao situaciju u Agrokoru te moguće posljedice po društvo i politiku.

Kad govorimo o Agrokoru i ovom trenutku, može li opstati bez kredita? Naravno da ne može. Ne samo Agrokor, nego ni svi njegovi dobavljači i kooperanti. No to nije problem, a sustav postoji koji je otkrio cijelu proizvodnju novca da može anticipirati buduću potrošnju.

Postoji li netko to bi želio dati taj novac? To je prvi korak funkcija i financija. Drugi je da vaša studija opravdanosti ulaganja dokaže da u rokovima možete vratiti novac koji ste posudili, krediti i banke zato i postoje. Ne vidmo da se radi išta drugo i to će teško da se odobri kredit ako se samo na tome radi. U novom konceptu poslovanja moraju pokazati da stvaraju razliku u cijeni kojom se može otplaćivati akumulirano.

Imamo i najavu da bi dobavljači mogli tužiti banke očito zbog mjenica, je li to moguće? Ovdje se zapravo radi o monopolu. Većinja njih nisu mogli poslovati s drugim kompanijama što je bila i olakotna okolnost da je Agrokor imao veće cijene nego konkurenti zbog ogromne ekonomije omjera, ali su i rokovi plaćanja bili jako dugački. Oni su morali kreditirati isporuke na različite načine uzimajući kredite i prodajući ih faktoring kompanijama. No ovdje krivnju snoi i država koja je dopustila takav sustav, nije se znala kako se s time nositi, dopustila je monopolsko ponašanje, gledajući kroz prste ne poštujući minimalne rokove plaćanja – 60 dana. Da je poštovala zakon, ne bi došao tako velik, a ni dug dobavljačima ne bi bio 16, nego pet, šest milijuna kuna.

Može li se u roku od godinu dana čekati da se pronađe strategija za budućnosti? Neki kažu da je to pogrešno. Lex Agrokor ima puno manjkavosti, on pruža mogućnost za dogovor …

Je li to moguće? Jest, ali ne vidim da se radi na taj način. Možda se i radi, ali prema javnosti to nije poznato. Priča se samo o kreditu, a najprije treba provesti poslovno restrukturiranje.

Poruka je bila, štitimo male dobavljače, selektivan način – čini se kao mogućnost za tužbe, ne znamo kriterije kako se kome što i zašto vraća. Nema tog jasnog sustava kako raditi sa starim dugovima, a tu je i politički pritisak, čini mi se, zbog lokalnih izbora. Nakon njih možda se i potrefi da će situacija biti puno drugačija. Imao sam sličnu situaciju u Podravc, imali smo sve za mjesec dana. Godinu dana je trajalo refinanciranje, ali da bi to napravili,morali smo svaki dan ići kod banke reći im što radimo i kako i onda je normalno Podravka nastavila raditi i tada su Uprava i Nadzorni odbor uvjerili banke i dobavaljače da smo pripremili novi koncept. Rezultat toga je i ova investicija u Belupu. Ako poduzeće stane, ne možete restrukturiati poduzeće. Zbog ove netransparentnosti izaći će puno problema. Morate dati sigurnost dobavljačima, ne samo za tekuća plaćanja.

Koliko je velik teret, najveće kompanije koliko su one u problemima, Franck, Algoritam – kolike su posljedice koje još ne znamo? Još uvijek ne znamo, ali znamo da te posljedice mozu biti nekoliko veće nego što je sada nominalni dug Agrokora, a i nakon što se utvrdi. Primjerce, 2000. godine nelikvidnost je bila velika, ali tada ona od 30 milijardii kuna bila je takva da država nije platila nekim hotelima 10, pa oni nisu svojima dobavljačima, oni svojima i tako dalje i tako je nastao taj brijeg likvidnosti i slično je bilo i s Agrokorom. Mora se napraviti analiza koliko tko od njih stvara dodanu vrijednost, kako može funkcionirati, koja imovina je neproduktivna i vidjeti kako se može povećati njihova dodana vrijednost, a na temelju toga treba napraviti koncept kojim će se refinancirati da se isplati dobavaljačim, a to se može preko HBOR-a i drugih banaka stvoriti poseban fond.

Koliko su Ledo, Jamnica i slične uspješne kompanije opetećeni PIK obveznicama? Mogu li one uopće poslovati na taj način? Vjerojatno je Agrokor davao dionice kao kolateral i sad on ne plati kredit i oni se upišu na te dionice, no i imovina može biti založena kao kolateral za kredit, onda je formalno na papiru trgovačko društvo, a njezina imovina pripada kreditoru. Međutim, ovo je višeslojan i složen sustav. Mene zabrinjava da ovaj upravitelj mi ne vidimo ekipu koja radi po različitim dimenzijama, niti proizvodno, restrukturiranje, ne vidimo ljude koji to rade. Kad je došao Alvarez, on je odmah predstavio svoju ekipu.

Politčka kriza postoji, upozorio je Plenković, a vidjeli smo i informacije ovih dana oko sastanka u Vladi, Petrova, ruskih banaka, istup Todorića … Po samoj veličini Agrokora to je prvoklasno političko pitanje, i kad pogledate dugove, čija korekcija povlači puno toga, ni nastanak – nije mogao nastati bez prešutne suglasnosti države, sredstvo je sada političkog komuniciranja, a zapravo komunikacija Petrova – bila je izvan okvira zakona i prije no što je proces počeo – uzet ćemo vlasništvo – ne smije to dužnosnik reći , postoje zakoni kako se stječe i gubi vlasnitvo – postoje pravila, to govori sud, Agrokr je postao predmet političkog nadmetanja.

U kakvoj je poziciji sada Todorić? Da mora sam sebe sačuvati, ali i ne samo on, nego postoji zakon o računovodnstvu, onaj koji knjiži, onaj koji daje dokumente za to …

On, navodno, čeka pravi trenutak da progovori. Vjerojatno je imao pomoć različitih političkih grupa što za njih može biti neugodno. NIje mogao tako narasti bez politike, ne svjesne nužno, ali nečinjenja ili puštanja. U nekim se situacijama pojavljivao kao spasitelj, PIK Belje, kad vlast nije znala što i kako dalje, a bilo je vjerojatno i subvencija koje nisu bile za sve iste . Tko je vodio politiku – spontano ili dogovorno, pokazat će vrijeme, ali to se nikada neće saznati.

Novi izbori su neizbježni? Mislim da nijedna stranka nije spremna za njih, ali smatram da bi trebalo doći do njih. Zbog zalutalih ljudi u politiku, kao što sam već i ranije govorio, izbori bi trebali biti svake dvije godine, no sad je i interesu Hrvatske da na jesen idemo na izbore. Most je imao puno pogrešaka i mislim da je odradio svoje, a Marić će postati politički teret makar dobro Plenković sagledava, ali iza njegovih leđa ne dolaze odgovarajuća rješenja za postojeću situaciju, rekao je Jurčić za N1.

You may also like

0 comments