Srbija ima čisto formalno-pravnu obvezu izručiti optuženika Vojislava Šešelja Haškom sudu(ICTY), ali ničim nije prodonijela da slučaj optuženog vođe radikala dospije u slijepu ulicu, rekao je u utorak predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić.

”Mi ćemo sasvim sigurno do 15. ožujka imati mogućnost da upozorimo na sve nelogičnosti koje su pratile čitav ovaj predmet. Dugo se bavim sudom i ovo je možda prvi slučaj da Srbija ničim nije pridonijela da se dođe u ovakvu slijepu ulicu”, rekao je Ljajić za B92. Sud je, drži on, u Šešeljevu slučaju sve radio “manje-više pogrešno” – od činjenice da presuda nije izrečena 12 godina i puštanja na slobodu bez ikakvog jamstva, pa do zahtjeva da se Šešelj vrati i zakazivanja izricanja presude

Na pitanje kakvo jamstvo je dala vlada, Ljajić podsjeća da ih ICTY nije ni tražio, niti je Šešelj htio da srbijanska vlada jamči za njega. ”Nikad Šešelj nije htio tražiti jamstvo. U odgovoru na pismo ICTY smo vrlo jasno istaknuli da ćemo dati jamstvo ukoliko se Šešelj s tim slaže i prihvaća uvjete koji su važili za sve optuženike do tada”, naglasio je Ljajić, istaknuvši kako je “napravljen presedan”.

Ljajić tvrdi kako je Šešelj u pravu kad kaže da je “izbačen” iz Haškog suda jer je donijeta odluku da ga puste bez ikakvih uvjeta, izuzev jednog. ”Jedini uvjet koji smo imali u ovom slučaju je da Šešelju ne izdajemo putovnicu. Nikakvih drugih uvjeta za vladu Srbije nije bilo. Čak je i u odluci o puštanju na privremenu slobodu pisalo kako oni očekuju da se Šešelj vrati na izricanje presude dragovoljno”, rekao je Ljajić, koji je i potpredsjednik srbijanske vlade. Izricanje presude Šešelju za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini ICTY je zakazao za 31. ožujka, a vlastima Srbije naložio je da “poduzmu sve neophodne mjere i osiguraju nazočnost optuženog izricanju presude”. Beogradu je dat rok da do 15. ožujka izvijesti ICTY o svim mogućim teškoćama u provođenju sudskog naloga.

Haški sud je Šešelju, koji se dragovojno predao 24. ožujka 2003., sudio po optužnici za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana dijela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. U pritvoru haškog suda Šešelj je bio do studenog 2014. kad je privremeno oslobođen zbog zdravstvenih razloga, uz obvezu Srbije ga na zahtjev Den Haaga sprovede na izricanje presude. Šešelj je, nakon dolaska u Srbiju, više puta poručio da se neće dragovoljno vratiti u Den Haag, ali i da neće bježati i skrivati se, te da ga moraju “odnijeti na aerodrom” kani li ga vlada Srbije izručiti haškom sudu.

Related Posts