Litva želi postati plinski hub

Terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG), FSRU u litvanskoj Klaipedi trebao bi povećati obujam i postati regionalno opskrbno središte.
S rastućim razvojem plinovoda u Baltičkom moru, nije iznenađujuće da Litva poduzima korake kako bi povećala svoj utjecaj i smanjila svoju ovisnost o plinu koji isporučuje Rusija.

“Svakako vidimo zanimanje međunarodnih trgovačkih kuća da koriste ovu infrastrukturu – terminal i nadolazeće cjevovode (Finska i Poljska)- za pristup tržištima plina u srednjoj i istočnoj Europi”, izjavio je Reutersu predsjednik Uprave Klaipedos Nafta Mindaugas Jusius.

“Stalno dobivamo upite o tome jesu li raspoloživi kapaciteti za to. Najbliži LNG terminal našoj, u Poljskoj, je u potpunosti rezerviran do 2035. godine “, rekao je, dodajući,” naša je ambicija postići iskorištenje terminala od 40 do 50 posto. ” Krajem 2018. objavljeno je da će terminal za LNG u Poljskoj do 2021. godine povećati kapacitet na 5,4 milijuna tona godišnje. Za Klaipedos Naftu, ulaganja se ne zaustavljaju u Litvi. Reuters je također izvijestio da je tvrtka uključena u razvoj drugih LNG terminala u svijetu, donosi Energetka-net.

You may also like

0 comments