Liječnici bez granica upozorili na pogubnost blokade u Jemenu

Blokada koju je nametnula arapska koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije u Jemenu ubija civile koliko i rat koji tamo bijesni, rekla je u četvrtak šefica Liječnika bez granica (MSF). “Zaustavljanje humanitarne pomoći ubija koliko i oružani sukob”, rekla je Joanne Liu.

Ona je upozorila na humanitarnu situaciju u Jemenu, koju su nevladine organizacije ocijenile “katastrofalnom”, više od četiri mjeseca nakon što je 26. ožujka arapska koalicija pokrenula kampanju zračnih napada na šijitske pobunjenike Huti. Nakon ofenzive u srpnju 2014., pobunjenici su zauzeli velika područja teritorija, među kojima i glavni grad Sanu. Nakon četiri mjeseca intenzivnih borbi, UN je tražio da Saudijska Arabija ublaži pomorsku blokadu jemenskih luka.

Prošlog tjedna je prvi humanitarni brod uplovio u Aden. Šefica Liječnika bez granica je posjetila regije na sjeveru zemlje pod kontrolom pobunjenika i ocijenila da je potrebna dodatna pomoć stanovništvu koje umire bez lijekova. Petodnevno primirje, koje je ovog tjedna pokrenula koalicija, brzo je propalo te su u utorak nastavljeni napadi koalicije i sukobi između pobunjenika i snaga vjernih predsjedniku predsjedniku Abdu Rabou Mansuru Hadiju, koji je izbjegao u Saudijsku Arabiju.

Čelnica Liječnika bez granica optužila je pobunjenike i pro-Hadijeve snage za stradanje civila koji predstavljaju polovicu od oko 4.000 poginulih u četiri mjeseca rata. Ipak, Joanne Liu je istaknula da razumije potrebu blokade Jemena, gdje su pobunjenici pod embargom na oružje koji je odredilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

You may also like