Home Geopolitika Liječnici bez granica osudili američki bombardiranje Talibana

Liječnici bez granica osudili američki bombardiranje Talibana

by Agencije

Liječnici bez granica (MSF) osudili su u ponedjeljak kontradikcije u američkim izjavama oko bombardiranja bolnice te nevladine organizacije u Kunduzu u Afganstanu, u kojem su poginule najmanje 22 osobe.

Do sada je NATO tvrdio da su napad, izveden u noći na subotu, tražili američki vojnici sukobljeni s talibanskim pobunjenicima. U ponedjeljak je američki general John Campbell, šef NATO-ove misije u Afganistanu, izjavio da je bombardiranje izvedeno na traženje afganistanskih snaga. “Američki opis napada se stalno mijenja. Najprije se radilo o kolateralnim žrtavama, zatim o tragičnom incidentu, a sada pokušavaju odgovornost prebaciti na afganistansku vladu”, ljutio se generalni direktor MSF-a Christopher Stokes. “Činjenica je da su Sjedinjene Države bacile te bombe”, dodao je.

“Ništa ne opravdava tako strašan napad”, zaključio je Stokes koji je u nedjelju zatražio transparentnu i neovisnu istragu tog slučaja koji bi mogao predstavljati i “ratni zločin”. Ujedinjeni narodi kažu da zasad čekaju rezultate američke, NATO-ve i afganistanske istrage. “Želimo vjerodostojnu i nepristanu istragu, to je sve što danas mogu reći”, kazao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Related Posts