Lideri podijeljenog Cipra ponovno započinju pregovore

Izaslanstva ciparskih Grka i Turaka u ponedjeljak su na pregovorima u Švicarskoj razgovarali o teritorijalnim pitanjima, posljednjoj skupini teškoća koje moraju riješiti kako bi iz podijeljenog otoka stvorili saveznu državu, izvijestila je ciparska televizija RIK.

Nikos Anastasiades, čelnik grčke strane i njegov sugovornik Mustafa Akinci s turske, u ljetovalištu Mont Pelerin trebaju odlučiti hoće li ciparskim Grcima biti vraćena područja koja su turske postrojbe okupirale prije više od 40 godina.

Ciparski Grci traže da buduće unutarnje granice budu jasno definirane na kartama, a ciparski Turci dosad su ponudili tek popis načela kojima se treba voditi pri iscrtavanju granica, navode izvori bliski pregovorima.

Ako se drugog i zadnjeg dana ovog pregovaračkog ciklusa Ansastasiades i Akinci uspiju dogovoriti, planira se konferencija na kojoj će sudjelovati i predstavnici Grčke, Turske, Ujedinjenih naroda te možda i Europske unije.

Ta konferencija mogla bi se održati već početkom prosinca. Ankara i turski dio Cipra žele da Turska ostane kao zaštitna snaga u obliku turskih vojnika stacioniranih na otoku, a ciparski Grci i Atena takvu ideju odbacuju. Cipar je strateški važan otok u Mediteranu na granici Europe i Bliskog istoka.

Otok je podijeljen od 1974. kada je Grčka izvela državni udar, a turska vojska uzvratila invazijom. Članica Europske unije je samo zajednica ciparskih Grka, dok sjeverni, turski dio otoka, priznaje samo vlada Republike Turske.

You may also like