Libra krši tržišnu utakmicu?

Bloomberg
Europska komisija sprema se pokrenuti istragu kako bi utvrdila hoće li Facebook predloženim uvođenjem digitalne valute libre prekršiti propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju, izvijestio je u utorak Bloomberg.

Europska komisija „trenutno ispituje potencijalno kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju” vezano uz Libru, stoji u Bloombergovom izvješću, objavljenom u utorak. Istraga se temelji na sumnji da bi Facebookov sustav plaćanja nepravedno istisnuo konkurenciju, tumači Bloomberg.

Dužnosnici EU-a drže da bi libra mogla proizvesti „potencijalna ograničenja za konkurenciju” na području informacija koje će se razmjenjivati i korištenja podataka o potrošačima, prenosi agencija. Ispituju i moguću integraciju aplikacija koje podupiru libru u Facebookove usluge poput WhatsApp-a i Messenger-a, stoji u izvješću.

Iz Facebooka su poručili da nemaju komentara na to izvješće a isti je odgovor Reuters dobio i od glasnogovornice Europske komisije. Facebook namjerava uvesti libru iduće godine.

Američki su zakonodavci u srpnju zaključili da Facebook nije dokazao da mu se može vjerovati kada je u pitanju sigurnost svjetskog financijskog sustava i podataka o potrošačima, podsjeća Reuters.

You may also like

0 comments