Libijski parlament odbacio prijedlog UN-a o vladi nacionalnog jedinstva

Izabrani libijski parlament odbacio je UN-ov prijedlog o vladi nacionalnog jedinstva i povukao se iz razgovora o okončanju borbe za vlast u zemlji, izjavio je jedan zastupnik u utorak. Udarac je to nastojanjima posebnog UN-ova izaslanika Bernardina Leona koji je tek u ponedjeljak iznio novi prijedlog o vladi nacionalnog jedinstva, nakon što je posredovao u višemjesečnim pregovorima.

Libija je u kaosu, a dvije vlade i dva parlamenta bore se za teritorij i izvore nafte. Službena vlast je na istoku zemlje otkako je suparnička frakcija u kolovozu zauzela Tripoli i ondje osnovala svoju vladu. Parlament na istoku zabranio je svojim zastupnicima da otputuju u Njemačku na sastanak s europskim i sjevernoafričkim čelnicima na kojem bi se razgovaralo o Leonovu prijedlogu, rekao je zastupnik Tareq al-Jouroushi. “Većina zastupnika glasovala je protiv prijedloga”, rekao je on telefonom iz istočnog grada Torbuka u kojem se nalazi zastupnički dom.

Leon je kasno u ponedjeljak iznio svoj četvrti prijedlog za osnivanje vlade nacionalnog jedinstva. Očekivalo se da će izaslanici obiju frakcija otići u Njemačku i potom se konzultirati sa svojim političkim bazama te otputovati u Maroko na nastavak pregovora. UN-ov prijedlog predviđa da vlada nacionalnog jedinstva traje godinu dana, a da izvršnu vlast ima vijeće ministara na čelu s premijerom i dvojicom zamjenika. Jourushi je rekao da su se zastupnici usprotivili uključivanju parlamenta iz Tripolija u UN-ov prijedlog. “Prijedlog ne odražava legitimitet izabranog parlamenta”, istaknuo je.

Zastupnički dom bit će jedino zakonodavno tijelo, stoji u prijedlogu. No, njime se također predviđa osnivanje državnog vijeće kao savjetodavnog tijelo od 120 članova, zastupnika u parlamentu iz Tripolija. Obje su sukobljene strane pod pritiskom svojih tvrdolinijaša koji traže vojno rješenje. Joroushi je sin zapovjednika zrakoplovstva vlade na istoku čije se snage već godinu dana bore protiv islamista u gradu Bengaziju. Četiri godine nakon svrgavanja Muammara Gadafija u pobuni uz potporu NATO-a, sukob je dotukao libijsku naftnu industriju i omogućio militantima Islamske države da ovladaju gradovima poput Derne i Sirta.

You may also like