Libijska vlada priopćila da je osamdeset džihadista poginulo u Sirtu

Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA) priopćile su u ponedjeljak da su u nedjelju ubile 80 džihadista tijekom ofenzive za oslobađanje Sirta, baze skupine Islamske države (IS).

“Zapovjednici snaga na terenu vidjeli su barem 55 trupala (džihadista) koji su poginuli dok su uzaludno pokušavali probiti zadnju crtu (vladinih snaga), uz 25 trupala” pronađenih u gradu, priopćile su provladine snage.

Taj podatak se nije mogao provjeriti iz neovisnog izvora. Provladine snage koje su samo u nedjelju izgubile osam vojnika a 57 ih je ranjeno, izvijestile su da su džihadistima zaplijenile velik broj vozila, oružja i streljiva. Operacija oslobađanja Sirta pokrenuta 12. svibnja, napreduje na mahove – vojska svako malo počinje nove ofenzive koje prekidaju razdoblja primirja.

Provladine snage su oslobodile veći dio grada, ali je u borbama poginulo više od 450 njihovih ljudi a oko 2500 je ranjeno. Nije poznato koliko je poginulih među borcima IS-a.

U nedjelju je nizozemski novinar Jeroen Oerlemans koji je radio za belgijski tjednik Knack poginuo dok je izvještavao o borbama za Sirt. Oerlemans je prvi zapadnjak i drugi novinar koji je poginuo dok je izvještavao iz Sirije. Libijski novinar Abdelqader Fsouk poginuo je u srpnju.

You may also like

0 comments