Libija ponovno prekinula izvoz, cijena nafte raste

Signal snažnijeg oporavka potražnje

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, potaknute prekidom libijskog izvoza i očekivanjima da će najnoviji podaci iz SAD-a signalizirati stabilan oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla na 67,60 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 63,62 dolara.

Libija je proglasila „višu silu“ na izvoz iz luke Hariga i upozorila da bi mjeru mogla proširiti i na druge dijelove infrastrukture, pozivajući se na spor oko proračuna. Iz Harige bi se u travnju trebalo izvoziti oko 180.000 barela nafte dnevno.

Broj slučaja zaraze koronavirusom u svijetu premašio je 142,16 milijuna, a skok u Indiji, trećem po veličini uvozniku nafte u svijetu, prigušuje optimizam da će se oporavak potražnje protegnuti na dulje vremensko razdoblje, ističe Reuters.

Među azijskim zemljama izdvajaju se i Filipini koji prolaze kroz drugi val zaraze i najava Hong Konga da će od 20. travnja na dva tjedna obustaviti letove iz Indije, Pakistana i Filipina.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar, koji jača kupovnu moć imatelja drugih valuta.

Trgovci će pozorno pratiti i izvješće Američkog instituta za naftu (API) o stanju američkih zalihama. Ekonomisti iz Reutersovog istraživanja očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 2,9 milijuna barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 65,10 dolara, što znači da je oslabila 11 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like