Libija je prirodno stanište IS-a zbog nafte, sprema se intervencija

U jeku pregovora o Siriji kojima se ne nazire dogovora, zbog sve većeg udaljavanja sukobljenih strana, nekoliko je zapadnih saveznika priopćilo kako se otvara novi front protiv Islamske države. Tako je danas John Kerry najavio kako će se zračni napadi uskoro proširiti na područje Libije, a David Cameron jućer najavio intervenciju u toj zemlji.

Nije to ništa novoga, jer već je krajem prošle godine International Bussines Times javljao kako francuuski ministar obrane Jean Yves Drian tvrdi da Islamska država stječe veliko uporište u Libiji računajući na naftna postrojenja od kojih bi se financirala. Američki su analitičari to potvrđivali nekako u isto vrijeme u sa nekoliko eseja u New Yorkeru.

Područje koje zauzimaju je veliko pustinjsko naftom bogato područje, a kako je propao pokušaj sastavljanja vlade nacionalnog jedinstva, područja Daeša sve se više šire, neki dan je javio France24 News.

Libija je umoćena u kaos plemenskih i interesnih sukoba još od vremena pada Moamera Gadafija 2011. godine, a ISIS je u tom razdoblju vrlo dobro iskorištavao moć vakuuma vlasti. Jer, od kolovoza 2014. godine zemlja ima dvije vlade, vladu iz Tripolija i vladu koja upravlja istokom zemlje. Iskorištavajući vakuum, Islamska je država okupila preko 3000 boraca koji intenzivno napadaju hottele, naftna polja I vojne punktove.

Nakon što je propala inicijativa stvaranja vlade nacionalnog jedinstva na pregovorima u Maroku, John Kerry danas najavljuje novu intervenciju i novi front prema Islamskoj državi.