Liberalni konzervativac Mauricio Macri novi je predsjednik Argentine

Ljevičarski kandidat na predsjedničkim izborima u Argentini Daniel Scioli priznao je u nedjelju poraz u odmjeravanju snaga s protržišnim čelnikom Mauricijom Macrijem, čime je dokončana 12-godišnja vladavina populističkog pokreta peronista. “Voljom naroda izabran je novi predsjednik – Mauricio Macri”, kazao je Scioli pristašama na skupu u Buenos Airesu.

Nakon prebrojanih 75 posto glasova službeni rezultati pokazuju da je Macri dobio nešto manje od 53 posto glasova a Scioli 47 posto. Liberal na području ekonomije a konzervativac u društvenim pitanjima, Macri je prešao u vodstvo nakon što se plasirao u drugi izborni krug. U prvom je krugu zauzeo drugo mjesto, odmah iza Sciolija. “Trudili smo se i željeli uvjeriti građane.  Demokrat sam i poštujem volju naroda koji je izabrao alternativu”, zaključio je Scioli.

Izrazio je nadu da će “Bog prosvijetliti (Macrija) da nastavi graditi na napretku koji je zemlja ostvarila” za mandata Cristine Kirchner, ljevičarsko-populističke predsjednice na odlasku. Scioli je obećavao da će braniti plaće i industriju u Argentini dok je Macri predlagao ekonomske reforme, najavljujući liberalizaciju ekonomije i ublažavanje ograničenja dolarskih transakcija i uvoza.

Oporbeni kandidat Mauricio Macri pobijedio je u nedjelju u drugom krugu predsjedničkih izbora u Argentini kandidata vladajućih populista Daniela Sciolija, pokazale su dvije izlazne ankete lokalnih televizija, prenose agencije. Uzvici oduševljenja prolomili su se Macrijevim izbornim stožerom pošto su objavljene procjene izlaznih anketa koje su dale prednost kandidatu koalicije desnog centra Cambiemos (Promijenimo se).

Televizije nisu objavile pojedinosti o izlaznim anketama, a izvori u stožeru procijenili su da Macrijeva prednost iznosi između pet i osam posto glasova. Izvori u stožeru Sciolija kazali su da njihove vlastite procjene ne idu na ruku njihovu kandidatu, prenosi agencija Reuters. Ako ti rezultati budu potvrđeni, bit će to prva pobjeda oporbe nad populističkim peronistima u posljednjih više od deset godina.

Popularnost gradonačelnika Buenos Airesa Mauricija Macrija posljednjih je dana dobivala na zamahu i on je uoči drugog kruga bio favorit. U prvom krugu tijesno je pobijedio Scioli, ali se trend u međuvremenu promijenio.

Uoči prvog kruga 25. listopada ankete su pokazivale da Scioli ima veliku prednost i da je na rubu pobjede, a Macriju je glavni cilj bio da se nekako dokopa drugog kruga. Što su se izbori bližili, to se Sciolijeva prednost topila. Rezultati poslije prvog kruga pokazali su da je osvojio samo 37, a Macri odličnih 34 posto glasova. Štoviše, pokazalo se da je Macri osvojio više glasova u pokrajini Buenos Airesu, koja je tradicionalno peronističko uporište i čiji je Scioli aktualni guverner.  U debati dvojice predsjedničkih kandidata prošli tjedan, prvoj uopće u povijesti argentinskih predsjedničkih izbora, Scioli se pokušao distancirati od vlade aktualne predsjednice Cristine Fernandez de Kirchner, ali je Macri uspješno dokazivao povezanost svoga protivnika s njezinom politikom. “Nitko više ne vjeruje vladajućoj stranci. Previše su godina lagali”, poentirao je. Fernandez de Kirchner se zbog ustavnog ograničenja nije mogla natjecati za treći uzastopni mandat i nakon prvotnog nećkanja podržala je Daniela Sciolija.

Idući argentinski predsjednik, koji preuzima dužnost 10. prosinca, morat će se primiti rješavanja problema inflacije, koja je na godišnjoj razini oko 20 posto i potiče cvjetanje crnog financijskog tržišta i smanjenje deviznih rezervi središnje banke. Drugi mu je problem pitanje propalih dioničara nakon državnog bankrota Argentine 2001. Nešto više od 92 posto dioničara uspjelo se nagoditi s vladom oko djelomične odštete, ali preostali zahtijevaju punu odštetu i tužili su Argentinu na američkim sudovima. Zbog tog spora Argentina nema pristup većem dijelu međunarodnog kreditnog tržišta.

You may also like