Libansonskog premijera u pritvoru drži Rijad?

Libanon vjeruje da Rijad u pritvoru drži libanonskog premijera Saada al-Haririja, koji je u subotu dok se nalazio u Saudijskoj Arabiji podnio ostavku, i Bejrut planira u suradnji s drugim državama osigurati da se on vrati u domovinu, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik libanonske vlade.
Drugi izvor, visoki političar blizak Haririju, rekao je da mu je Saudijska Arabija naredila da podnese ostavku i da ga je stavila u kućni pritvor.

Treći izvor upućen u situaciju rekao je da mu Saudijska Arabija kontrolira i ograničava kretanje.

Haririjeva ostavka, objavljena na televiziji iz Saudijske Arabije, gurnula je Libanon u duboku političku krizu i vratila ga u prvi plan regionalne borbe za prevlast između Saudijske Arabije i Irana.

Saudijska Arabija i članovi Haririjeva Pokreta budućnosti zanijekali su da je on kućnom pritvoru. No on sam to još nije službeno učinio.

Početkom ovog tjedna na jedan je dan boravio u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon čega se vratio u Arabiju. Haririjev ured objavio je da je u četvrtak primio francuskog veleposlanika u Saudijskoj Arabiji. U srijedu se sastao s voditeljem misije EU-a u Arabiji, a u utorak s britanskim veleposlanikom i američkim otpravnikom poslova.

Saudijska Arabija tvrdi da je Hezbollah, koji je dio Haririjeve koalicijske vlade, “oteo” libanonski politički sustav. Hariri je podnoseći ostavku napao Iran i Hezbollah optuživši ih da siju razdor u arapskom svijetu i kazao da se boji da ga ne ubiju. Njegov otac, također bivši premijer, ubijen je u bombaškom napadu 2005. “Libanon će zatražiti strane i arapske države da izvrše pritisak na Saudijsku Arabiju da oslobodi premijera Saada al-Haririja”, rekao je visoki vladin dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, dodajući da je njegovo zadržavanje u Rijadu “napad na libanonski suverenitet” jer je on još uvijek libanonski premijer.

Libanonski predsjednik Michel Aoun, blizak Hezbollahu, želi da se Hariri vrati u Libanon i objasni razloge za ostavku prije nego odluči hoće li je prihvatiti. Ostavka libanonskog premijera, koji je bogat poslovni čovjek i ima velike investicije u Saudijskoj Arabiji, poklopila se s valom uhićenja saudijskih prinčeva i poslovnih ljudi optuženih za korupciju, čime je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman učvrstio vlast.

You may also like