Home Geopolitika Libanon upozorava da je pritisak zbog izbjeglica “tempirana bomba”

Libanon upozorava da je pritisak zbog izbjeglica “tempirana bomba”

by Agencije

Pritisak zbog sirijskih izbjeglica mogao bi u Jordanu i Libanonu, koji su primili milijune ljudi, potaknuti društvene nerede i ekstremizam, upozoreno je u srijedu na međunarodnoj konferenciji o Siriji. 

Premijeri tih dviju bliskoistočnih zemalja pozvali su na veće međunarodno financiranje sirijskih izbjeglica, od kojih su mnogi godinama u tim susjednim zemljama pobjegavši od rata koji je ove godine ušao u sedmu godinu.

“To je tempirana bomba”, rekao je libanonski premijer Sad al Hariri.

Dodao je da je primanje milijun sirijskih izbjeglica i 500.000 Palestinaca stvorilo takav pritisak koji bi mogao izazvati društvene nemire jer su državljani zemlje od 4,5 milijuna stanovnika umorni od takva pritiska.

Jordanski premijer Hani an Mulki, čija je zemlja primila 1,3 milijuna sirijskih izbjeglica što je 20 posto jordanskog stanovništva, upozorio je da dugotrajna kriza šteti cijelioj regiji te bi mogla izazvati ekstremizam.

“Iznevjerimo li izbjeglice i zemlje domaćine, guramo zemlju u bijes i očaj “, rekao je.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku EU-a Federica Modherini pozvala je međunarodne donatore  da podijele odgovornost u podršci zemljama domaćinima.

“Ne možemo samo hvaliti  solidarnost”, rekla je Mogherini. “Imamo odgovornost podržati one koji su pokazali solidarnost i dugoročno je učinile održivom”, kazala je.

Prema podacima UN-a, u Jordanu, Libanonu i Turskoj registrirano je gotovo pet pet milijuna sirijskih izbjeglica.

Related Posts