Levčenko: Plenković pokazao da ne želi mir u Donbasu

O posjetu hrvatskog premijera i gospodarstvenika Ukrajini jutros je u emisiji “Studio 4” govorio veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko.

Veleposlanik Levčenko na početku je razgovora rekao kako je ovo prvi premijerski posjet Kijevu nakon 25 godina te da su potpisana tri bilateralna sporazuma. U posjetu je bilo i stotinu hrvatskih gospodarstvenika, a premijer Plenković susreo se s najvišim ukrajinskim dužnosnicima. Istaknuo je kako je odnos Hrvata i Ukrajinaca vrlo prisan i prijateljski. Izrazito cijeni što je stotinu hrvatskih gospodarstvenika odlučilo doći u Ukrajinu te je rekao kako će osobno učiniti sve da ta suradnja bude što bolja. Jedna od velikih mogućnosti je u razvoju turizma, a posebno ako Ukrajina uđe u proces bezviznog režima, rekao je govoreći o mogućnostima poslovne suradnje Levčenko.

Hrvatska je članica Europske unije, a mi smo gotovo u zoni slobodne trgovine s Europskom unijom. Mi čekamo najviše prehrambenu industriju koja je vrlo slabo zastupljena u Ukrajini, a koja ima svoju kvalitetu i konkurentnu cijenu. Najviše prehrambena industrija, a poslije bazični proizvodi, kazao je. Rečeno je kako je revolucija na Majdanu prije tri godine počela upravo u povodu definiranja odnosa Ukrajine i Europske unije. Europska potpora Ukrajini je uvijek dobrodošla, to što se događa na Donbasu nije normalno i važno je da bude sačuvan integritet Ukrajine prema sporazumu iz Minska, naglasio je veleposlanik.

Donjeck i Lugansk su okupirani. Prvi armijski korpus drži područje Donjecka, a područje Luganska drži drugi armijski korpus. Krimski poluotok koji je bio otok za odmor sada se polako pretvara u golemu vojnu bazu. Ja mislim, ako se realizira sporazum iz Minska i ako uspijemo otjerati rusku vojsku iz Donbasa, onda se prema planu mirne reintegracije ova regija može polako reintegrirati u državno- pravni prostor Ukrajine. S područjem Krima je situacija drugačija. Ondje nije bilo sukoba te ga treba politički, gospodarski i na sve ostale načine vratiti u okrilje Ukrajine, rekao je za HRT.

Tko kritizira iskorištavanje ovog iskustva na ukrajinskom tlu, samo zagovara da mi nikad ne riješimo ovo pitanje. Ako mi uzmemo hrvatsko iskustvo, ono govori kako treba organizirati izbore na privremeno okupiranim područjima, kako treba organizirati razminiranje, zajedničke policijske kontrole i adaptaciju stanovništva. To je pozitivni primjer koji moramo koristiti. Sva kritika samo upućuje na to da netko ne želi da bude mir na Donbasu, rekao je Levčenko.

You may also like