Home Bosna i Hercegovina Leko: Spremni smo za val izbjeglica

Leko: Spremni smo za val izbjeglica

by admin

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je u nedjelju kako smatra da problem s izbjeglicama iz arapskih zemalja neće brzo bit prevladan jer se ne vide uzroci krize niti se oni rješavaju istaknuvši da je naša zemlja spremna na visokoj humanoj razini sudjelovati u rješavanju te izbjegličke krize.

“Hrvatska, na žalost, ima golemo iskustvo koje je još jako svježe sa izbjeglicama i prognanicima i zna kako je ljudska drama velika u tom trenutku. Nadam se da je Hrvatska u svojim granicama i sa tim iskustvom spremna na visoko humanoj razini sudjelovati u rješavanju te izbjegličke krize. To smo dosada pokazali i nadam se da ćemo biti spremni i za ekstremnije situacije u samoj zemlji”, kazao je Leko novinarima pred spomen-obilježjem u znak sjećanja na 134 žrtve komunističkog zločina u svibnju 1945. u Gračanima upitan kako Hrvatska može pomoći izbjeglicama koje bi mogle doći u našu zemlju iz Srbije i Mađarske.

U povodu Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić i izaslanik Predsjednice Republike Ivan Zvonimir Čičak položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika na Dotršćini te u Gračanima. “Neka imigranti dođu k nama. Imamo zemljište, zgrade, imamo prostora”, kaže Ivica Beronić iz Otočca. Ima motel, dosta zemlje i poslao je MUP-u ponudu da, ako treba, može smjestiti ljude.

On je jedan od građana koji su ovih dana, kako se tema vezana za mogući dolazak imigranata u Hrvatsku aktualizirala, ponudio svoje usluge MUP-u. Nije jedini, doznaje se. Građani policiji šalju  “Građani uvijek nude pomoć”, kažu iz policije za Večernji list. No, ovu situaciju treba rješavati država. Zasad izgleda da svi čekaju naputak ili strategiju Vlade. “MUP je nadležan i zadužen za praćenje situacije s izbjeglicama. U ovom trenutku MUP potpuno nadzire situaciju, sve organizacijske jedinice MUP-a na najvišem su stupnju pripravnosti. U slučaju potrebe, sustav za prihvat izbjeglica spreman je i odmah može biti aktiviran”, poručili su iz Vlade.

Jedna je Beograđanka svojim primjerom pokazala kako se brine o bližnjem, čak i onda kada on dolazi s drugog kraja svijeta, kada bježi od rata i stradanja. Dirnuta prizorima iz Beograda, u kojem stotine izbjeglica dane provodi u neimaštini i neizvjesnosti, Jelena Milić odlučila je pružiti topli jednoj izbjegličkoj obitelji iz Sirije. Jelena Milić inače je politička analitičarka iz Srbije i direktorica Centra za euroatlantske integracije. Fotografije koje je objavila na Facebooku pravi su dokaz kako se samo jednom malom gestom može usrećiti nesretne ljude.

Related Posts