Leko: Kina podržava hrvatske projekte

Predsjednik Sabora Josip Leko sastao se u petak u Pekingu s kineskim kolegom Zhangom Deijangom koji mu je rekao da će poticati kineska tvrtke na ulaganje u Hrvatsku.  U razgovoru Leke i Zhanga, predsjednika Svekineskog narodnog kongresa, istaknuto je da Kina ima veliki potencijal ulaganja u strane zemlje,  pa tako i u Hrvatsku, priopćeno je iz Sabora. 

Zhang je istaknuo da kineska strana podržava projekte koje je predložila Hrvatska i da će poticati kineske tvrtke da ulažu u Hrvatsku. Dodaje se da je kineski dužnosnik pritom izdvojio povoljni geografski položaj Hrvatske i njezine gospodarske i turističke resurse. Podsjetio je da se hrvatsko-kineska suradnja temelji na bitnim interesima dviju država i dodao da je lani stopa rasta posjeta kineskih turista porasla za 40 posto, a uvoz iz Hrvatske za 2,5 posto.

Leko je u četvrtak razgovarao i s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i premijerom Lijem Keqiangom. Predsjednik Sabora u petak je posjetio i dvije velike kompanije Poly Group i Alibaba Group te razgovarao o mogućnostima ulaganja u Republiku Hrvatsku, dodaje se u priopćenju. Leko je u Kini sudjelovao na petom gospodarskom i trgovinskom forumu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe.  Napredak postignut u suradnji Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe (tzv. 1+16)  te promicanje daljnje suradnje u svrhu stvaranja sveobuhvatnog strateškog partnerstva bili su glavne teme foruma u Suzhou.

You may also like