Legarde smatra kako Bundesbank nije neovisan

Poruka
Bundesbank mora nastaviti sudjelovati u kupnjama obveznica koje provodi Europska središnja banka (ECB) unatoč odluci njemačkog ustavnog suda kojom se kritizira taj program poticaja, poručila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

“Sve nacionalne središnje banke trebale bi u potpunosti sudjelovati u kreiranju i provedbi monetarne politike u eurozoni”, izjavila je Christine Lagarde u ponedjeljak za više europskih novina, uključujući njemački Handelsblatt.

“Središnje banke svih članica eurozone neovisne su i ne mogu prihvaćati upute vlada”, dodala je. S udjelom nešto većim od 26 posto, Bundesbank je najveći dioničar u središnjoj banci 19-člane eurozone.

Glavni je ECB-ov cilj očuvanje stabilnosti cijena u zoni primjene zajedničke valute, sa ciljanom inflacijom od nešto ispod dva posto. Kupnjom državnih obveznica središnja banka nastoji poduprijeti inflaciju, objašnjava dpa.

Njemački ustavni sud zaključio je pak u presudi donesenoj 5. svibnja da ECB kupnjom obveznica nije prekršio ovlasti ali nije poštovao načelo proporcionalnosti efektima fiskalne i ekonomske politike zemalja članica.

ECB-u su dali rok od tri mjeseca da transakcije u sklopu spornog programa ‘pokrije’ odgovarajućim odlukama, dodajući da u protivnom njemačka središnja banka više neće moći u njemu sudjelovati.

Njemačkoj vladi i Bundestagu prigovorili su da nisu dovoljno osporavali ECB-ovu kupnju obveznica a žaoku su uputili i na adresu Suda pravde EU-a koji je ocijenio da je bančin program u skladu s europskim propisima.

ECB nastoji zaobići izravnu kritiku presude jer bi to značilo da priznaje nadležnost njemačkih sudova. “Zemlje članice EU-a povjerile su ECB-u određeni mandat pri sastavljanju i ratifikaciji povelje. ECB je u nadležnosti Suda pravde Europske unije. I dalje ćemo odgovarati Europskom parlamentu i obrazlagati svoje odluke europskim građanima”, poručila je Lagarde.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je prije desetak dana naglasila da je pravo EU-a nadređeno pravu država-članica. EK će proučiti odluku njemačkog ustavnog suda i razmotriti daljnje korake, uključujući mogućnost pokretanje postupka protiv Njemačke, kazala je von der Leyen.

You may also like

0 comments