Legarde: Deutsche Bank se što prije mora nagoditi

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) savjetovala je u četvrtak Deutsche Banku da iz temelja izmijeni poslovni model i da se što prije nagodi s američkim ministarstvom pravosuđa o potencijalno ogromnoj novčanoj kazni.

Vodećoj njemačkoj banci prijeti u SAD-u kazna od čak 14 milijardi dolara zbog nepravilnosti u prodaji vrijednosnih papira osiguranih hipotekama. Izvršna direktorica MMF-a naglašava da se banka mora nagoditi s američkim ministarstvom pravosuđa. “Loša nagodba još je uvijek bolja od dobrog suđenja”, poručuje Lagarde.

“Nagodba bi… donijela izvjesnost u pogledu visine kazne i njezine usklađenosti s rezervacijama”, pojasnila je čelnica MMF-a u četvrtak u razgovoru za Bloomberg Television prigodom jesenjeg zasjedanja u Washingtonu.

U Deutsche Banku navode da su za očekivane pravne troškove rezervirali 5,5 milijardi eura, znatno manje od maksimalnog iznosa kazne koji bi moglo odrediti američko ministarstvo pravosuđa.

Druge su banke uspjele pregovorima ishoditi znatno manje iznose kazni pa se u Deutsche Banku nadaju da će i njima to poći za rukom. Kako bi se ipak pripremili za moguć neočekivano velik pravni trošak, u banci su počeli razgovarati s američkim kompanijama o mogućnostima prikupljanja kapitala, navodi Reuters.

Deutsche Bank je i u matičnoj zemlji bila predmet istrage iako financijski regulatori prema upućenim neimenovanim izvorima zasada nisu pronašli dokaze o kršenju propisa o pranju novca u Rusiji.

Regulatori u Europi, Rusiji i SAD-u pokrenuli su istrage protiv njemačkog bankovnog diva i temeljem sumnji da su klijentima možda 2014. omogućili da prebacuju novac iz jedne zemlje u drugu, ne izvješćujući o tome nadležna tijela, čime su im možda omogućili da prekrše sankcije uvedene Rusiji u vezi sa sukobima u Ukrajini. U njemačkom regulatoru nisu željeli komentirati istragu.

Čelnica MMF-a bila je u četvrtak izravna u detektiranju problema u Deutsche Banku koji je MMF identificirao kao veću potencijalnu prijetnju za financijski sustav od svih ostalih globalnih banaka u razdoblju niskih kamatnih stopa. “Poput mnogih banaka, i Deutsche mora preispitati poslovni model”, kazala je čelnica MMF-a u četvrtak za Bloomberg Television prilikom jesenjeg okupljanja u Washingtonu.

“Banka mora analizirati dugoročnu profitabilnost – s obzirom na trend smanjenja kamatnih stopa širom svijeta koji će vjerojatno trajati dulje no što mnogi očekuju. Moraju također odlučiti koliko veliki žele biti i kako planiraju ojačati čitavu bilancu”, dodala je Lagarde.

U banci su odlučili iz temelja preustrojiti poslovanje i u sklopu toga otpustiti više tisuća radnika, izmijeniti informatičke sustave i prodati dio poslovanja koji ne spada u njihovu temeljnu djelatnost. U četvrtak su s radničkim vijećem postigli još jedan sporazum prema kojem će otpustiti još tisuću radnika u Njemačkoj, čime se broj planiranih otkaza penje na 4.000. Deutsche Bank zapošljava ukupno oko 100 tisuća radnika.

You may also like

0 comments