Le Penovi: Hoće li nacionaliste naslijediti katolička intelektualka?

Marine Le Pen je svoga oca gurnula u stranu, pobjeđuje na izborima i želi useliti u Elizejsku palaču. Za brojne Francuze je to noćna mora. Što psihoanaliza kaže o najpoznatijem francuskom obiteljskom klanu.

Oni su najzanimljivija francuska obitelj? Serge Hefez se najprije mora nasmijati, a onda ipak konstatira: “Da, naravno, za psihoanalitičara je sve to vrlo zanimljivo.” Le Penovi nude sve ono što psihoanalitičari vole, kaže ovaj obiteljski psihoterapeut iz Pariza u razgovoru za DW. On tu jasno vidi “prahordu”, prvotnu obiteljsku zajednicu u kojoj se prema Darwinu i Freudu borilo za vodeće mjesto i seksualne partnere. “Imamo nekoć svemoćnog tiranina Jean-Marie Le Pena. Onda postoje incestuozne naznake da je Jean-Marie Le Pen sam svoj odnos prema kćeri jednom usporedio s brakom.” A onda su tu i generacijske borbe. “Kod Le Penovih se stvari događaju kao u mitologiji, kao u prokletoj obitelji grčkoga poluboga Tantala, u kojoj se u svakoj generaciji nađe jedan ubojica koji se okreće protiv vlastite rodbine.”

Tko je aktualni ocoubojica? Marine Le Pen. 2011. je ova odvjetnica preuzela dužnost predsjednice stranke od svoga ca Jean-Marie Le Pena, od kojega je naslijedila plavu kosu, dubok glas i desnu ideologiju. U kolovozu 2015. ga je izbacila iz stranke nakon što je on, provokator, islamofob i antisemit, ponovo nacističke plinske komore označio kao “detalj iz povijesti”. Njezin cilj je bio: borba protiv sotonizacije stranke. Izgleda da joj je to uspjelo, iako se i ona oslanja na nacionalizam, ponovo želi uvesti smrtnu kaznu i proklinje Europsku uniju. Nakon uspjeha na Europskim izborima 2014. godine Nacionalna fronta je nakon nedjeljnog prvoga kruga regionalnih izbora ponovo najjača stranka. “Time je dovršeno ubojstvo oca”, kaže psiholog Hefez. “Ona ga je pobijedila, postigla je ono što njezinom ocu nikad nije uspjelo. Ovim uspjehom je svoga oca pokopala.” Ona je stranci dala sasvim novo i drugo lice. “Front National sad izgleda gotovo isto tako normalno kao i druge stranke.”

Politički je ona time pokrenula dinamiku koja bi ju na izborima 2017. godine mogla odvesti u predsjedničku palaču. A obiteljska dinamika? Ona još nije ni izdaleka završena, smatra psiholog Hefez. Generacijski sukob će se sigurno ponoviti. I to između tetke i nećakinje. Od Marion Maréchal-Le Pen može se očekivati ‘ubojstvo tetke’.” Marion Maréchal-Le Pen je gotovo 26 godina, mnogi je smatraju zgodnom, plavuša je isto kao i njezina tetka Marine i ostatak klana. U politiku ju je gurao djed, 2012. je s 22 godine kao najmlađa zastupnica u povijesti ušla u francusku Nacionalnu skupštinu. “Neki je već vide kao ikonu”, izjavio je njezin protukandidat na tim izborima ispred konzervativaca, Christian Estrosi. A pritom je Marion najgora, najopasnija od svih Le Penovih, smatra Estrosi. “Ona je najekstremnija od svih.” Za razliku od tetke ona potpuno nastavlja tradiciju svoga djeda i želi završiti ono što je započeo JeanMarie Le Pen. Ova strogo katolički orijentirana žena radikalno odbacuje istospolne brakove, protiv useljavanja nastupa slično provokativno kao i njezin djed. Na njegovim rukama je već kao dvogodišnajkinja bila na izbornim plakatima Nacionalne fronte.

Sad su nećakinja Marion i tetka Marine ostvarile najbolje rezultate u prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj. U svojim izbornim jedinicama, jedna na jugoistoku, druga na sjeveroistoku zemlje, su dobile po više od 40 posto glasova. “Borba za vlast će se sad odigravati između ovih dviju žena”, uvjeren je Hefez. On očito uživa u psihoanalizi Le Penovih. Ali, i igra psihoanalizom ima svoje granice. “Ovaj obiteljski sustav je odraz određene ideologije Nacionalne fronte”, kaže Hefez. “To je ideologija koja odbacuje sve što je drugačije. Prednost daje endogamiji, spava radije sa sestrom ili rođakinjom nego sa susjedom. Vlastiti identitet se definira odbijanjem stranoga.” Psiholog Hefez svoju analizu zaključuje tvrdnjom da obitelj Le Pen nije opasna. “Ali, ideje koje ona zagovara, one jesu.”

You may also like