Le Penn: Zatvoriti hitno granice

Francuske granice moraju se zatvoriti za imigrante, izjavila je u ponedjeljak čelnica francuske desnice Marine Le Pen reagirajući na vijest da je jedan od napadača u Parizu stigao u Grčku pretvarajući se da je sirijski izbjeglica.

“Naši strahovi i upozorenja o mogućoj prisutnosti džihadista među imigrantima koji stižu u našu zemlju nažalost su se potvrdili u ovim krvavim napadima”, rekla je Le Pen u priopćenju. “Kao mjera opreza mora se trenutno zaustaviti prihvat imigranata u Francusku i njihovo razmještanje po zemlji”, istaknula je oporbena čelnica.

Sirijska putovnica pronađena je uz jednog bombaša samoubojicu koji je u petak napao parišku koncertnu dvoranu Bataclan. Tužitelj Francois Molins ranije u ponedjeljak je rekao da vjerodostojnost putovnice tek treba potvrditi, ali je istaknuo da otisci prstiju napadača odgovaraju muškarcu koji je tu putovnicu imao kada se kao izbjeglica registrirao u Grčkoj u listopadu.

Madžarski premijer Viktor Orban ocijenio je u ponedjeljak, nakon napada u Parizu, da su “teroristi iskoristili masovne migracije” prema Europskoj uniji koje traju mjesecima i stao u obranu prava Europljana na “samoobranu”. “Teroristi su smišljeno i organizirano iskoristili masovne migracije umiješavši se u mnoštvo ljudi koji napuštaju svoj dom u potrazi za boljim životom (…)”, rekao je u parlamentu premijer, poznati zagovaratelj oštrih mjera u useljeničkoj politici. Usto je rekao da je “pravo na samoobranu” Europljana “jače od svih drugih” (prava). “Ne kažemo da je svaki migrant terorist, ali nitko ne može reći koliko je terorista već stiglo, koliko ih stiže svaki dan (…), dodao je Orban.

Europski partneri kritiziraju Madžarsku zbog toga što je zadnjih mjeseci za migrante zatvorila granicu s Hrvatskom i sa Srbijom tako što je postavila desetke kilometara bodljikave žice. “Kažu nam da to nije ljudski, a ja pitam: što je ljudskije? Zatvoriti granicu onima koji ilegalno ulaze ili izložiti opasnosti živote Europljana? Pravo na samoobranu je jače od svih drugih (…), jače od bilo koje ideologije i gospodarskog argumenta”, istaknuo je premijer. Madžarska je članica EU-a i jedna od istočnoeuropskih zemalja koje su odbile plan o raspodjeli 160.000 izbjeglica unutar Unije.

„Ni najmanje ne sumnjam u to da je kršenje garancija sigurnosti prema državi koja je odustala od nuklearnog oružja, aneksija Krima, okupacija Donbasa, prijetnje silom od strane Kremlja, da je sve to dovelo do globalnog terorizma“, izjavio je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk u nedjelju navečer u TV nastupu, prenosi Interfaks-Ukrajina.

Šef ukrajinske vlade je rekao da se „nalazimo u stanju rata protiv ljudske slobode. A sam taj rat je od koristi onima koji žele da čovječanstvom upravlja strah. A glavni krivac je onaj koji krši ljudska prava, prezire ljudski život, omalovažava druge narode. Upravo se s takvim zlom sudarila Ukrajina 2014. godine kada je protiv nas krenuo ruski imperijalizam i terorizam“, izjavio je Jacenjuk. Danas kao i svih posljednjih dana ukrajinska vojska ponovno granatira pozicije vojske Donjecke Narodne Republike i stambene četvrti Donjecka.

You may also like