Lavrov optužio pobunjenike zbog izostanka sporazuma

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u petak Kijev da je kriv za izostanak “konsenzusa” o održavanju lokalnih izbora na proruskom pobunjeničkom istoku Ukrajine, po završetku sastanka u Parizu s francuskim, njemačkim i ukrajinskim kolegama.

Šefovi francuske i njemačke diplomacije Jean-Marc Ayrault i Frank-Walter Steinmeier, “predložili su da se strane sporazume o organiziranju lokalnih izbora u lipnju ili srpnju. Bili smo spremni poduprijeti taj prijedlog, ali je ukrajinska strana zatražila da se ne inzistira na tom pitanju. Na kraju nije pronađen konsenzus o tom pitanju”, kazao je Lavrov, citiran u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova. “Nažalost nije bilo napretka o glavnom pitanju – pripremi izbora”, požalio se Lavrov.

U skladu sa sporazumima iz Minska potpisanima u veljači 2015., rješavanje ukrajinske krize mora ići putem “izravnog dijaloga” Kijeva i pobunjeničkih vlasti, potvrdio je Lavrov. “Nažalost, ne poštujemo taj izravni dijalog ponajprije zbog odbijanja Kijeva da u njemu sudjeluje”, kazao je on. Njemački ministar Frank-Walter Steinmeier rekao je nakon sastanka u Parizu ranije da izbori ovise o tome hoće li Kijev i Moskva uskoro konstruktivnije surađivati i da mu se “ne sviđa način na koji Kijev i Moskva vode pregovore”.

I ukrajinski ministar Pavlo Kllimkin ustvrdio je kako mu se ne čini da je na sastanku postignut ikakav značajniji napredak. Također je Klimkin rekao da treba puno više postići glede sigurnosti i prekida naprijateljstava prije nego što Ukrajina odluči krenuti u izradu izbornog zakona koji bi omogućio izbore u područjima pod nadzorom proruskih pobunjenika

You may also like

0 comments