Lavrov: Nisam čuo ništa novo na sastanku s Turcima

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da na sastanku s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u Beogradu nije čuo ništa novo o rušenju ruskog borbenog zrakoplova. “Susreli smo se s turskim ministrom na njegov zahtjev, nismo čuli ništa novo”, izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare u Beogradu dodajući da je Rusija ponovila svoje stajalište o srušenom zrakoplovu.

Turska televizija je istovremeno objavila izjavu Cavusoglua koji je rekao da bi bilo nerealno očekivati da se svi problemi s Rusijom riješe na jednom sastanku, ali da je važno držati kanale komunikacije otvorenima. On je na konferenciji OESS-a ranije rekao: “Incident 24. studenoga ne treba miješati s našom borbom protiv zajedničkog neprijatelja IS-a, terorizma i ne bi ga trebalo zlorabiti za ostvarenje političkih ciljeva”. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije u četvrtak je rekao da će Turska zažaliti zbog rušenja ruskog borbenog zrakoplova nedaleko od sirijsko-turske granice.

Lavrova je u zračnoj luci u Beogradu dočekao predsjedavajući OESS-a i šef srpske diplomacije Ivica Dačić. Ruskog ministra će danas primiti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Lavrov je najavio mogućnost da se u Beogradu sastane s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlütom Çavuşoğluom, što bi bio njihov prvi susret nakon što su turski lovci prošle nedelje oborili ruski borbeni avion Su-24.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je večeras da će, na inzistiranje Turske, razgovarati s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom. „Bit će tužno ako ništa novo ne kažu”, rekao je Lavrov na koferenciji za novinare na aerodromu „Nikola Tesla”. Ruski šef diplomacije je izjavio da je žalosno što je upravo Beograd, dokaz prvog kršenja ovih temeljnih načela Helsinške povelje, kada su članice NATO bombardirale bivšu SRJ. „Taj barbarski čin, izvele su i članice OESS-a, protiv druge članice ove organizacije. Posljedice toga se i danas osjećaju”, rekao je Lavrov dodajući da se Rusija zalaže za puno i dosljedno poštovanje Helsinške povelje da se ne bi ponovilo ono što se dogodilo Srbiji 1999. godine.

You may also like