Lavrov ne nosi sa sobom mobitel na osjetljivim pregovorima kako bi preduhitrio CIA-u

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkrio je u četvrtak da na “osjetljivim” pregovorima ne nosi sa sobom pametni telefon kako ga CIA ne bi mogla prisluškivati.

Ruskom ministru vanjskih poslova, čestom sudioniku pregovora u zamršenim međunarodnim pitanjima kao što su rat u Siriji, ukrajinski sukob ili, nešto ranije, iranski nuklearni program, bilo je postavljeno pitanje nakon otkrića WikiLeaksa o CIA-inu hakerskom programu koji, primjerice, omogućuje da se televizor i pametni telefon pretvore u prislušni uređaj.

“Osobno nastojim ne nositi sa sobom telefon kad imam pregovore koji se tiču osjetljivih pitanja”, rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom.

“Čini se da se, zahvaljujući tome, dosad nisam našao u nezgodnoj situaciji”, dodao je ruski ministar.

“Hakeri CIA-e mogu upasti u pametne telefone, televizore, ali – kako sam čuo – i u hladnjake, kako bi stvorili probleme u elektromrežama”, našalio se.

Kako otkriva WikiLeaks koji je objavio gotovo 9000 dokumenata za koje tvrdi da su CIA-ini, obavještajna agencija je izradila više od tisuću virusnih programa koji se mogu infiltrirati u elektrouređaje i preuzeti kontrolu nad njima.

Na meti tih programa su iPhonei,  pametni telefoni koji se koriste Androidom – kojim se navodno koristi i Donald Trump – popularni Microsoft ili pak Samsungovi televizori spojeni na internet i pretvara ih u prislušne uređaje bez znanja njihova korisnika. CIA se zainteresirala i za mogućnost preuzimanja nadzora nad automobilima putem elektronike ugrađene u njih.

CIA je optužila WikiLeaks da pomaže američkim neprijateljima otkrivajući te metode.

(Agencije)

You may also like