Lavrov i Kerry u Ženevi o Siriji

Šefovi ruske i američke diplomacije Sergej Lavrov i John Kerry održat će novi krug pregovora o Siriji u četvrtak i petak u Ženevi, objavilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministri su u srijedu telefonski razgovarali o pojedinostima i u Ženevi bi trebali dogovoriti veću dopremu humanitarne pomoći sirijskim civila, navodi se. “Dogovoren je nastavak razgovora Lavrova i Kerryja u Ženevi 8. i 9. rujna”, priopćeno je.

Lavrov je Kerryju izrazio nezadovoljstvo zbog novih sankcija koje je Washington nametnuo Moskvi zbog ruske povezanosti s ukrajinskom krizom.

Na sastanku skupine G20 početkom tjedna u Kini američki i ruski predsjednici Barack Obama i Vladimir Putin nisu dogovorili prekid vatre u Siriji, objavila je Bijela kuća, no Putin je najavio da bi sporazum mogao biti “zaključen idućih dana”.

Moskva i Washington izvode odvojene zračne udare na džihadiste u Siriji, ali Rusija je saveznik predsjednika Bašara al-Asada, a SAD podupire njegove protivnike i zahtijeva njegov odlazak s vlasti.

You may also like

0 comments