Laos – prilika za američko iskupljenje putem energetike

Ovog je tjedna Barack Obama prvi puta posjetio Laos, siromašnu kopnenu zemlju koja inzistiranjem na obrani rijeke Mekong destabilizira cijelu regiju. Destabilizacija se, u prvome redu, odnosi na SAD  zato što je jugoistočna Azija jedan od najvećih trgovinskih partnera i ključni saveznik u sigurnosnoj politici prema Kini, čiji utjecaj raste.

Laos je zemlja u jugoistočnoj Aziji bez izlaza na more, sa nešto manje od šest milijuna stanovnika, pod vlašću komunističkog režima koji se zadnjih godina pokušava otvoriti za strane investicije.

Zato bi Obama  mogao iskoristiti ovu priliku kako bi potaknuo Laos na energetsku politiku koja, na duži rok, može ujediniti regiju i očuvati Mekong. Iskorištavanjem svoga hidroenergetskog potencijala na rijeci Mekong, Laos bi dugoročno mogao postati akumulator energije cijele jugoistočne Azije.

Takvi bi projekti doveli do stotina milijuna dolara izravnih stranih ulaganja u tu zemlju. Ipak, u analize i studije toga posla uloženo je iznenađujuće malo truda. Nedavne studije pokazuju kako bi izgradnja brana na rijeci Mekong imala katastrofalne ekološke i socioekonomske posljedice za zemlje nizvodno od Laosa, popu Kambodže, a značajne probleme bi mogla imati i poljoprivreda Vijetnama.

Zbog toga bi se Laos trebao orijentirati na energiju dobivenu iz sunca, vjetra i biomase te odustati od gradnje brana, a to bi moglo proizvesti značajne pozitivne ekonomske dobitke za cijelu regiju. Potražnja takve energije iz susjedstva značila bi značajno tržište za siromašni Laos. No, za integraciju i akumulaciju takve energije, Laosu nedostaje napredna tehnologija koju bi mogle pružiti tvrtke iz SAD-a, pogotovo nakon otopljavanja odnosa i otvaranja ureda USAID-a u toj zemlji.

Međutim, kronizam i korupcija i dalje su jake snage u toj zemlji koje bi mogle ugroziti takve napore, no zainteresiranost jamaca izvan ASEAN-a, poput Kine, mogla bi dovesti do dijaloga koji će kompenzirati korupcijom i kronizmom ugroženu koordinaciju i povjerenje među zemljama regije.

SAD sa svojim znanstvenim, poduzetničkim i tehnološkim snagama ima, nakon neslavne prošlosti u toj regiji (Vijetnamski rat), priliku osnažiti Laos, kako bi on postao lider energetike 21. stoljeća.

Tekst je nastao temeljem analize Davida Robertsa i Joela Sagera u časopisu Foreign Affairs. 

0 comments