Home Ekonomija Lalovac: Za reformu javne uprave treba stabilna vlada i podrška sindikata

Lalovac: Za reformu javne uprave treba stabilna vlada i podrška sindikata

by Agencije

Ministar financija u tehničkoj Vladi Boris Lalovac smatra da će za veće poduhvate u reformi javne i državne uprave trebati “puno jači razgovori” sa sindikatima, puno stabilnija vlada i stabilnije izglasavanje reformi u Saboru. Gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije, rekao je da je u godinu i pol, koliko je bio ministar, uspio s nekoliko mjera i da je time zadovoljan. Istaknuo je da bez podrške premijera Zorana Milanovića ne bi uspio i da on ne vidi razlog da Milanović podnese ostavku na mjesto predsjednika SDP-a.

“Da nisam imao podršku Milanovića mnoge dobre stvari ne bi se realizirale. Milanović ima moju stopostotnu u podršku. Ima dosta ljudi koji to kažu, a nisu bili u vladi. Jedna je stvar doći sa strane i komentirati. Radili smo vrlo odgovoran i težak posao”, rekao je Lalovac zamoljen za komentar otvorenog pisma bivšeg SDP-ovog saborskog zastupnika i ministra Gvozdena Flege predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću kojim traži da podnese ostavku zbog gubitka izbora i niza političkih grešaka.

Na pitanje zašto vlada na odlasku nije provela reformu uprave te misli li da će to uspjeti novoj vladi, Lalovac je rekao: “Treba imati na umu da se radi o 250.000 ljudi, a samo u četiri resora odnosi se na 200.000 ljudi: vojska, policija, zdravstvo i obrazovanje. Kad govorimo o sustavu javne uprave, jedino gdje možete napraviti nekakve značajnije pomake što se tiče rashodovne strane proračuna su samo ta četiri resora. Uveli smo centralni obračun plaća, ukupnu masu plaća doveli smo na razinu 2007./2008. godine i to su sada maksimalni limiti koje smo uspjeli napraviti. Za nekakve veće poduhvate trebat će puno jači razgovori sa sindikatima i puno stabilnija vlada i stabilnije izglasavanje reformi državne i javne uprave u Saboru”.

Općenito se samo govori o nekakvim činovnicima, uhljebima, neradnicima i tako dalje, a brojke vrlo jasno govore, morat će neko dobro obrazložiti smanjenje broja liječnika, medicinskih sestara, profesora, vojske ili policije, kazao je Lalovac.

Rekao je da ga još nije nitko kontaktirao iz Domoljubne koalicije, a da će se on vrlo rado odazvati. Mi smo hrvatski ministri, trebamo raditi za državu, rado ću dati bilo kakve informacije da što prije uđu u posao, poručio je Lalovac. “Mandatara čeka dosta težak posao. Neki dokumenti trebaju biti već u veljači i ožujku u Bruxellesu. Nije dovoljno samo sastaviti proračun nego je potrebno donijeti i dosta novih zakona koji će limitirati troškove. Imat će puno problema oko sastavljanja proračuna jer se uz njega traže dokumenti, ali i vrlo velikih dugova koji dolaze na naplatu pa ih treba refinancirati,” rekao je.

Na pitanje kako ocjenjuje svoj mandat, kazao je kako je imao malo vremena, ali da je zadovoljan s nekoliko mjera koje su supjeli provesti. “Imao sam samo godinu i pol dana preuzeti ministarstvo nakon sukoba premijera i prethodnog ministra, ušao sam u kašetu brokava, ali donesen je jednoglasno Zakon o potrošačkom kreditiranju, zadovoljan sam i dizanjem dohotka koji sam osobno gurao, odnosno smanjivanjem oporezivanja dohotka kojim se potaknula bruto društvena potrošnja”, rekao je o učinjenom Lalovac.

Related Posts