LafargeHolcim povećao dobit u trećem tromjesečju; prihodi smanjeni

Švicarsko-francuski cementni gigant LafargeHolcim u trećem je tromjesečju povećao dobit unatoč slabijim prihodima, pokazuje u petak objavljeno poslovno izvješće.

U trećem tromjesečju neto dobit grupe uvećana je za 41,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosila je 1,05 milijardi švicarskih franaka. Prilagođena za troškove spajanja i prodaje imovine, udvostručena je na 740 milijuna franaka.

Operativna dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) poskočila je u promatranom razdoblju 21,8 posto, na 1,594 milijardi franaka. Prilagođena za troškove spajanja, restrukturiranja i ostale jednokratne troškove uvećana je 2,4 posto, na 1,685 milijardi franaka.

Neto prihodi smanjeni su 10,1 posto, na 7,036 milijardi franaka. Obujam prodaje cementa smanjen je na godišnjoj razini za 11,6 posto, na 57,9 milijuna tona.

Cementni je gigant ostvario solidan rast i na razvijenim i na tržištima u razvoju. Na Filipinima, u SAD-u, Meksiku, Argentini, Egiptu i Alžiru zabilježili veću dobit dok je Kina pokazala nove znakove oporavka.

Brazilsko pak gospodarstvo i dalje predstavlja teško okruženje za građevinski sektor dok na rezultate na indonezijskom i malezijskom tržištu utječu prekomjerni kapaciteti i žestoka konkurencija.

U LafargeHolcimu ističu da su na dobrom putu da ostvare godišnje ciljeve, kao i onih za 2018. U 2016. očekuju u najmanju ruku sedam do devet posto višu prilagođenu operativnu EBITDA na usporedivoj osnovi.

“Naši rezultati ubrzano se poboljšavaju i na putu smo da ostvarimo zacrtane ciljeve za 2016. godinu, što bi rezultiralo godinom solidnog napretka prema ciljevima za 2018. godinu”, priopćio je predsjednik uprave LafargeHolcima Eric Olsen.

U ovoj godini očekuju kapitalna ulaganja ispod razine od dvije milijarde franaka i postupni sinergijski učinak od najmanje 550 milijuna franaka prilagođene operativne EBITDA-e.

Ujedno su povisili zacrtanu vrijednost programa prodaje imovine na pet milijardi franaka do kraja iduće godine. U ovoj godini zacrtali su prihode od prodaje imovine od 3,5 milijardi franaka.

Također napominju da očekuju rast potražnje na svojim tržištima u ovoj godini u rasponu od jedan do tri posto.

(Hina)

You may also like

0 comments